#Trhanec

Keiserschmarren, neboli pravý CÍSAŘSKÝ TRHANEC je lahodný dezert, který je u nás v rodině opravdu oblíbený. Jeho kouzlo spočívá v rumových rozinkách a zkaramelizovaném cukru – už si tu kombinaci představujete? Za chvíli si na ni můžete začít pochutnávat.

trhanec-made-by-kristina

Suroviny

Na 4 porce

  • 6 vajec
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 500 ml rumu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu a pomeranče
  • špetka soli
  • 50 g másla na smažení
  • 1 lžíce másla nakrájeného na hoblinky
  • cukr krystal na zkaramelizování
  • moučkový cukr a mletá skořice na posypání

Recept

Rozinky zaliju rumem a nechám alespoň 15 minut odležet. 

Připravím si 2 misky a oddělím žloutky od bílků. Žloutky, mléko, kůru z citronu a pomeranče, vanilkový cukr a mouku vymíchám do hladkého těsta.
Z bílků, cukru a špetky soli ušlehám tak tuhý sníh, že se na povrchu dají udělat sněhové špičky. Sníh opatrně vmíchám do připraveného žloutkového těsta.

V pánvi vhodné do trouby rozpustím 50 g másla, dokud nezačne bublat. Do pánve vliju těsto a po minutě až dvou povrch posypu rumovými rozinkami. Až začne palačinka lehce hnědnout, s pomocí obracečky ji obrátím a peču šest až osm minut. Troubu předehřeju na 180 °C.

Přímo na pánvi pak pomocí dvou vidliček palačinku roztrhám na menší kousky a posypu ji hoblinkami másla a cukrem. Trhanec dám zapéct do trouby pod gril, dokud cukr nezkaramelizuje.  

Podávam s teplou omáčkou z rozvařeného ovoce, posypané moučkovým cukrem a skořicí.

Můj tip

Trhanec nejlépe chutná s jablečným pyré, které si připravím z čerstvých jablek. Ta si očistím, nakrájím na kousky a podusím ve vlastní štávě se škořicovým a vanilkovým cukrem. Po uvaření jablka rozmixuju a získam tak skvělé a poctivé pyré. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni16

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení