Ráda vzpomínám na to, jak jsem na rok odjela do Ameriky, studovala tam na střední škole a bydlela u své hostitelské rodiny. A právě ta moc dobře věděla, jak ráda peču. Proto mě vzali na kurz pečení toho pravého amerického koláče (AMERICAN PIE). Recept je jednoduchý a za chvíli se díky němu i vy přenesete za velkou louži!
Suroviny
Na těsto (pozn. 1 hrnek = 125 g)
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 16 lžic studeného másla (odpovídá přibližně 220 g másla)
- 1/2 hrnku a 2 lžíce ledové vody
Na náplň
- 5 hrnků mražených (nebo čerstvých) kyselých třešní
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/4 hrnku bramborového škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mandlového extraktu (krásně vytáhne chuť třešní)
Recept
Nejprve si připravím těsto - smíchám mouku, cukr, máslo a sůl. Chci dosáhnout struktury mramoru, takže malé kusy másla jsou v pořádku. Přidám vodu a mixuju (případně nechám promíchat, pokud máte kuchyňský robot), dokud se směs nespojí. Pak těsto zabalím do potravinové fólie a nechám minimálně 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, odležet v lednici.
Připravím si kulatou formu na pečení, kterou vymažu máslem. Odleželé těsto vyválím přibližně na tloušťku 0,3 - 0,5 cm, vykrojím kruh, který je větší než forma na pečení a opatrně (pomáhám si válečkem) těsto přenesu do vymazané formy. Okraje nechám přes formu, pak s nimi koláč přikryju. Odřezky z těsta nechávám na dozdobení.
Připravím si náplň. Ve větší míse nechám rozmrazit třešně, dokud většina šťávy z ovoce nevyteče. Šťávu scedím. V malé misce smíchám cukr, bramborový škrob, sůl a směs přimíchám do ovoce. Přidám extrakt z mandlí. Ovocnou náplň naliju na neupečené těsto ve formě a mírně zakápnu šťávou z ovoce (stačí opravdu 2-3 lžíce).
Vajíčkem potřu okraje. S takto potřenými okraji pak "přikryju" koláč - poohýbám je. S výřezy ze zbylého těsta dotvořím vrchní část koláče. Koláč můžu pokrýt i celý, nikdy ale nezapomínám na pár místech propíchnout těsto vidličkou, aby mohla při pečení uniknout pára. Celý vršek koláče potřu vyšlehaným vajíčkem.
Peču přibližně 25-30 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Abych neušpinila troubu, dám si formu na plech s pečicím papírem. Někdy se mi stane, že ovoce pustí více šťávy při pečení a ta se zapeče na dně trouby. Tímhle se vyhnete nepříjemnému drhnutí :)
Můj tip
Proč právě mražené třešně? Obsahují více vody a spolu se škrobem vytvoří skvělou šťávu v koláči. Nic se nestane, když použijete čerstvé ovoce.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!