BUBLANINA je snad ta nejtradičnější víkendová buchta, co znám. Dokonalost je v její jednoduchosti a v dochucení sezónním ovocem, jako jsou čerstvě natrhané třešně, jahody, maliny, ostružiny nebo meruňky. Každá rodina má svůj ověřený recept, který se dědí z generace na generaci a já sem napíšu ten náš :) Vyzkoušejte a možná se stane i vaším rodinným pokladem.
Suroviny
Na bublaninu do dortové formy (ø 24 cm)
(když budete dělat těsto do plechu 30 x 40 cm, zdvojnásobte dávku)
- 2 vejce
- 75 g cukru moučka
- vanilkový cukr
- 50 ml rostlinného oleje
- 50 ml mléka
- 25 g polohrubé mouky
- 75 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek
- kůra z 1/4 citronu
- čerstvé zralé ovoce (třešně, jahody, maliny, meruňky,...)
- hrst hrubé mouky
Na dochucení (dle vaší chutě a fantazie)
- mandlové lupínky
- malé kousky čokolády
- moučkový cukr na posypání
Recept
Omyté čerstvé ovoce odpeckuji a zbavím stonků (stopek).
Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky a bílky. Do žloutků přidám moučkový a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšlehám metličkou nebo ručním mixérem. Následně přidám nastrouhanou citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše promíchám.
V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta.
Připravím si dortovou formu o průměru 20-24 cm (v případě dvojité dávky použiju plech s rozměrem 30 x 40 cm), vymažu ji máslem, vysypu hrubou mouku a zbytky z formy oklepu (například do umyvadla). Do formy naliju těsto.
Do misky si nasypu hrst hrubé mouky a omyté ovoce do ní namočím tou části, kterou pak položím na těsto. To mi zaručí, že se ovoce při pečení ‚‚neutopí’’ až na samé dno bublaniny a nepřilne k formě. Ovoce se nesnažím obalit v mouce celé, vrchní část může z bublaniny vyčnívat. Když mám chuť, hodím do bublaniny pár malých kousků poctivé čokolády nebo ji zasypu mandlovými lupínky.
Dám péct do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20 minut. Zda je bublanina upečena zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu korpusu a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. Po upečení nechám vystydnout a před podáváním jemně posypu moučkovým cukrem.
Můj tip
Bublanina je nejlepší s čerstvým ovocem a já v receptu schválně uvádím méně cukru, než je zvykem. Nechávám vyniknout chuť zralého ovoce, aby ho cukr v chuti nepřebil. Skvělá může být také kombinace rybízu a angreštů, při ní ale naopak cukru o něco málo přidám.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!