#Teplý cizrnový salát

Ze své nedávne cesty po Izraeli jsem si přinesla další inspiraci do kuchyně, tento ručně malovaný talíř a koření Za'atar, které je typické pro tuto oblast. Je to směs dobromysli, tymiánu, saturejky, dalších bylinek a taky sezamu. Má léčivé účinky a používá se hlavně do hummusu, na saláty, nebo jen na namáčení chleba s olivovým olejem. Vyzkoušela jsem ho v tomhle receptu na teplý CIZRNOVÝ SALÁT. 

Madebykristina_cizrna

Suroviny

Na teplý cizrnový salát

  • 500 g sušené cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké šalotky
  • 2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce tandoori koření
  • 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
  • 1/2 lžíce curry
  • 1/2 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce izraelského koření Za'atar (směs dobromysle, tymiánu, saturejky, dalších bylinek a sezamu)
  • 2 špetky soli
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g kokosového krému (mléka)
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti hráškových lusků 

Kuře

  • kuřecí nebo krůtí prsa
  • směs oblíbeného koření, já použila tandoori
  • sůl
  • olivový olej

Na další servis

  • jasmínová rýže
  • čerstvá zelenina
  • hrst čerstvých bylinek (koriandr, libeček, petržlenová nať)

Recept

Den předem si namočím cizrnu do vody. Je vtipné jak po chvílce začne vydávát zvuky praskání, nelekněte se :).

Na druhý den cizrnu propláchnu, zaliju čerstvou vodou, osolím a uvařím doměkka. Po uvaření si odložím stranou i vodu z vaření, kterou budu později podlévat cizrnový salát.

Kým se mi uvaří cizrna, uvařím si rýži. Nejčastěji používám jasmínovou, mám ráda jeji lepivou konzistenci i jemnou chuť. Nejčastěji dělám 2 hrnky rýže, ktorou si důkladně propláchnu v sitku pod tekoucí vodou a po vyprání presypu ze sitka do širšího hrnce. Poměr rýže a vody je 1-1,5, takže k 2 hrnků proprané rýže přidám do hrnce 3 hrnky vody, osolím a promíchám. Nechám vařit s poklicí mírně nedoléhajíci na hrnci, tak aby mírně vycházela pára a nebyl hrnec úplně uzavřen. Po odpaření vody (přibližně 15 minut) vypnu vaření, přiklopím poklici na hrnec a odstavím stranou, nechám dojít rýži do správne konzistence. Nepoužívám žádny tuk ani jiné koření.

Nasekám si nadrobno šalotku, česnek a zázvor. Připravím si hlubokou pánev, wok a na olivovém oleji 2 minutky opeču šalotku, postupně přidám zázvor a česnek.  Postupně přidávám lžíci tandoori koření, papriku, curry, kurkumu, izraelské koření Za'atar a dosolím a celé opékam minutu. Do této směsi vysypu uvařenou cizrnu i zaleju trochou vody z vaření.

Do směsi ve woku přidám lžíci (nebo i dvě) rajčatového protlaku a zaliju kokosovým krémem a nechám provařit.

Očistím si mrkev a nakrájím ji na tenká kolečka a přidám je do wok panvice společně s dvěma hrstmi hráškových lusků, zamíchám a odstavím, nevařím. Chci, aby byla mrkev i hráškové lusky syrové, krásně budou v teplém salátu křupat.

Kuřecí prsa si očistím a nakrájím na větší kousky. Obalím v směsi koření a na olivovém oleji zprudka opeču. Před podávaním je nakrájím na menší kousky přímo do talíře nebo na servírovací misku.

Celé jídlo servíruji s masem nebo jako vegetariánskou verzi bez masa, do hlubokého talíře nandám kopeček rýži, cizrnový teplý salát, přepůlené čerstvé minirajčata a hrst čerstvým bylinek. Skvěle se k tomu hodí čerstvý koriandr nebo libeček a celý pokrm jemně posypu kořením Za'atar.

Můj tip

Osobně toto jídlo ráda servíruji přímo z wok pánve, s miskami uprostřed stolu, kde si každý nabere na svůj talíř co chce. Rýži můžete nahradit pita chlebem, který si před podávaním opečte z obou stran na suché panvi. Na stůl se hodí dát misky s čerstvou zeleninou nebo salátem, který si jednoduše připravíte z čerstvého zelí, zakápnete citrónem a olivovým olejem, osolíte - mňam!

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni25

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení