#Tarhoto (tarhoňa jinak)

TARHOŇA je ve slovenské a maďarské kuchyni hodně známá. Moje babička ji ráda připravuje jako přílohu k dušenému masu a já z ní udělala TARHOTO - něco jako italské risotto, protože se tarhoně říká také slovenská rýže. Recept je na přípravu opravdu jednoduchý a výsledek vás překvapí :)

tarhona_web

Suroviny

Na tarhoto

  • 250 g tarhoně
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • pár snítek tymiánu
  • 100 ml bílého vína
  • 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 hrsti nastrouhaného parmazánu
  • 50 g másla

Na houby

  • 50-100 g hlívy
  • 50-100 g hnědých žampionů
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Na servis

  • 2-4 plátky sušené šunky
  • 1 hrst nastrouhaného parmazánu
  • pár kapek lanýžového oleje
  • prach ze sušených hub
  • čerstvé bylinky (petrželová nať)

Recept

Tarhoňu si uvařím ve vroucí osolené vodě 4 minuty. Je to méně, než se uvádí v návodu, protože ji budu ještě tepelně upravovat. Scedím a v cedníku ji promíchám s pár kapkami olivového oleje, aby se neslepila.

Uvařím si vývar (já si dělám vývar vždy do zásoby a zamrazuju na porce, takže si jednu porci převařím) a do něj vložím hrst sušených hub. Odstavím bokem a nechám vývar s hubami propojit.

Na plech vyložený pečicím papírem udělám z jedné hrsti nastrouhaného parmazánu placku, ze které upeču parmazánový chips. Vedle parmazánu dám i dva až tři plátky sušené šunky (nebo slaniny) a vše dám do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut. Takto si připravím parmazánové a šunkové chipsy, které použiju na dochucení a dozdobení tarhota.

V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku, a teprve když bude zlatavá, přidám k ní nasekaný stroužek česneku. Dávam ho později, aby nezhořknul, ale dodal tarhotu svou jedinečnou chuť. Přidám snítky tymiánu, uvařenou tarhoňu a vše důkladně promíchám, a opeču přibližně minutu až dvě. Zaliju vínem a nechám alkohol odpařit (opět ne déle než 2 minuty). Přidám přibližně 2 naběračky houbového vývaru, klidně i s kousky hub, které ve vývaru změkly. Tarhoňa by měla být ponořená ve vývaru. Za stálého míchání nechám vařit. Když je tarhoňa měkčí na skus, čili al dente, stáhnu ji z plotny a přidám 50 g másla, 2 hrsti parmazánu a promíchám jak klasické risotto. Pomocí pánve tarhotem "pohazuju", tím se vše promíchá a získá geniální krémovou konzistenci. Nakonec ochutnám a dochutím solí a pepřem. Dávam pozor, abych nepřesolila, protože slanost mi dodá i parmazánový a šunkový chips :) 

Předem si připravím čerstvé houby, které očistím a omyju. Hlívu natrhám, nebo nožem podélně nakrájím na proužky a žampiony na čtvrtinky. Čerstvé bylinky (tymián, šalvěj a rozmarýn) nasekám nadrobno.

Současně s přípravou tarhota si na druhé pánvi rozpálím olivový olej a na něm opeču proužky hlívy. Když získají zlatavou barvu, přidám čtvrtinky žampionů a nasekané bylinky - tymiánu, šalvěj a rozmarýn. Osolím a vše opeču dokřupava.

Všechny komponenty mám hotové a teď můžu servírovat. 

Krémové tarhoto dám na talíř a rukou zespoda talíře poklepu, aby se rozprostřelo po celé ploše. Přidám opečené houby a nalámu parmazánové a šunkové chipsy, které zasadím do tarhota. Na závěr dozdobím lístky čerstvých bylinek (petrželová nať nebo mikrobylinky) a dochutím pár kapkami lanýžového oleje (není nutné). Pro intenzivnější chuť houbového tarhota ho jemně popráším houbovým prachem. Ten získám rozmixováním sušených hub. Když mi zbyde, uzavřu ho do těsné nádoby a uložím do zásoby. 

Celý postup krok za krokem najdete i v pořadu Nova je s vámi, recept je v záznamu na 36:30 minutě.

Můj tip

Houby můžete nahradit dýní, řapíkatým celerem, sušenými rajčaty nebo jinou surovinou, kterou máte rádi.

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

 

Kika_sdileni33

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení