#Sumeček

Pro tento recept jsem využila SUMEČKA, jehož maso je šťavnaté, tučnější, s vysokým obsahem bílkovin a salát MANGOLD, oba z jedné aqauaponické farmy, ve které jsem se byla osobně podívat. Dodávají své produkty do Makro prodejen a myslím, že čerstvější ryba než z lokální produkce neexistuje. AQUAPONIE je unikátní způsob chovu ryb a pěstování rostlin s využitím cirkulace vody z kádí s rybami až po filtraci stejné vody přes kořenový systém rostlin, pěstovaných nad káděmi. Nepoužívá se žádná chemie ani přídavné látky, jelikož ryby poskytují hnojivo rostlinám a rostliny čistí vodu rybám.

sumec_aquaponie_web2

Suroviny

Na přibližně 4-5 porcí

Na omáčku

  • 160 g hnědého másla
  • 4 žloutky
  • 30 ml bílého vína
  • sůl

Na rybu

  • filety sumečka afrického (najdete v Makro z lokální aquaponické farmy)
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prachu ze sušených lesních hub
  • 1/2 lžičky soli
  • přepuštěné máslo (ghí)

Na nakládanou cibuli

  • 1 červenou cibuli
  • 150 ml vinného octa
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1/2 lžičky soli

Na dochucení

  • houby shimeji (jedna vanička)
  • salát mangold
  • máslo
  • sůl
  • citronová šťáva
  • pažitka
  • popřípadě bylinkový olej (já použila z mixu různých zbytků čerstvých bylinek)

Recept

Začnu přípravou omáčky, protože ryba zabere nejméně času a tak ji připravuji jako poslední.

V hrnci nechám na středním plameni rozpustit máslo. Jakmile začne pěnit, začnu ho míchat a dávám pozor, aby se nepřipálilo. Až dosáhne zlatavé barvy a oříškové vůně, stáhnu ho z plotny. Přecedím nejlépe přes čisté plátýnko (ja na to mám vyhrazenu jednu látkovou plenu) a získám hnědé, tzv. oříškové máslo. Vychlazené oříškové máslo přeleji do dávkovací láhve s aplikátorem. Když nespotřebuji celé máslo do omáčky, nechám ho v lahvičce v lednici a použiji později na vaření. Hnědé máslo povznese každé jídlo!

Nad vodní lázní metličkou vyšlehám žloutky s vínem a pomalu přilévám z dávkovací láhve hnědé máslo. Šlehám, dokud mi omáčka trochu nezhoustne a nenašlehá se. Pozor, voda pod mísou by neměla vřít, jinak riskuji, že se mi omáčka srazí.

Připravím si nálev na nakládanou cibuli. V rendlíku si promíchám vodu, vinný ocet, cukr a sůl a přivedu k varu, poté odstavím. Do horkého nálevu přidám na jemné plátky nakrájenou červenou cibuli a nechám minimálně 10 minut louhovat v nálevu.

Připravím si bylinkový olej. Slunečnicový olej si zahřeju v hrnci na 70 °C  a přendám do mixéru. Přidám zbytky čerstvých bylinek (kopr, petržel, špenát), trochu soli a mixuju, co nejvíc to jde. Mezitím si dám do mrazáku nerezovou misku. Když mám rozmixováno, vytáhnu z mrazáku misku, na kterou položím jemné síto s gázou a olej přes něj přecedím. Tím, že se olej v misce rychle zchladí, získám výraznější zelenou barvu. Naleju do dávkovací láhve a použiji při servírovaní. Nespotřebovaný olej pak skladuji v lednici a do týdne, maximálně dvou, spotřebuji.

A teď se vrhnu na rybu.

Ja pracovala s filety sumečka afrického, které neměly žádné kosti (najdete je v každé prodejně MAKRO na rybím pultu). Vždy si ale rybí filet pro jistotu pohladím a zkontroluji, jestli je opravdu bez jediné kostičky, popřípadě ji vytáhnu pinzetou na ryby. Maso ze sumečka má narůžovělou barvu, je velmi jemné a navíc vůbec není cítit rybinou.

Smíchám dohromady všechny sypké suroviny (mouky, houbový prach a sůl) a ve směsi obalím na porce nakrájené filety sumečka. Na pánvi si rozehřeji přepuštěné máslo (ghí) a obalené filety ryby na něm do zlatova opeču z obou stran (přibližně 1,5 minuty z každé strany).

Na vedlejší pánvi si na másle dozlatova opeču houby shimeji, dochutím solí a přendám z pánve na stranu. Na zbytku másla v pánvi přehodím lístky čerstvého mangoldu (salát) a na závěr ho dochutím pár kapkami citronové šťávy.  

Opečené filety sumečka podávám společně s teplou máslovou omáčkou, ochuceným salátkem z mangoldu, houbami shimeji, s nakládanou cibulkou, nasekanou pažitkou a případně zakápnu i bylinkovým olejem.

Můj tip

Pokud hledáte opravdu čerstvé ryby, mohu za sebe doporučit výběr v prodejnách MAKRO. Sama jsem se přesvědčila o kvalitě distribuce, skladování a napojení na lokální farmy. Navštívila jsem už více poboček a rybí pult mám nejraději. Setkala jsem se tam vždy s ochotným přístupem, vysvětlením a doporučením.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení