#Steak & hranolky

STEAK z masa vyzrálého metodou suchého zrání, tedy dry aged, nepotřebuje žádný komplikovaný recept, naopak! Vyplatí se vsadit na jednoduchost a zachovat tak výbornou chuť masa, kterou získalo suchým zráním, neboli stařením, kdy maso několik týdnů odpočívalo ve speciálních podmínkách a je díky tomu křehčí, měkčí a má intenzivnější chuť.

bedna_masa13

Suroviny

Na 4 porce

Na bylinkovou omáčku (chimichurri)

  • 150 ml olivového oleje
  • 50 ml červeného vinného octa
  • hrst čerstvých bylinek - kopr, petrželová nať, oregano
  • stroužek česneku
  • sušená rajčata
  • paprička (kdo chce)
  • sůl a pepř

Na glazovanou zeleninu

  • 4 ks mrkve
  • 3 ks petržele
  • kopr
  • 1/2 lžíce cukru krystal
  • sůl
  • 1 lžíce másla

Na hranolky

  • brambory
  • vepřové sádlo
  • přepuštěné máslo
  • sůl

Na servis

Recept

Chimichurri

Připravím si bylinkovou omáčku, které se říká chimichurri (čte se čimičuri). Je to argentinská salsa, která krásné doplňuje a zvýrazňuje chuť hovězího masa.  Existuje mnoho receptů, takže se nic nestane, když si do ní přidáte chilli papričky nebo další bylinky, které vám chutnají.

Bylinky nasekám nadrobno, přidám k nim prolisovaný stroužek česneku, nadrobno nasekaná sušená rajčata, popřípadě chilli papričku. Když mám k dispozici hmoždíř, vše v něm rozemelu a zamíchám do oleje a octa. Na závěr dochutím solí a pepřem a mám hotovou omáčku.

Glazovaná zelenina

Očištěnou a na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev a petržel) zaliji v rendlíku vodou tak, aby byla ponořená. S vodou opatrně, opravdu stačí, aby byla zelenina ponořená jen lehce. Přimíchám sůl, 1/2 lžíce cukru krystal a celou lžíci másla a nechám odkryté pomalu vařit do změknutí zeleniny na "al dente" a odpaření tekutiny, aby mi vzniklo tzv. glazé (lesklá glazura). Zelenina díky glazování získá jemnou lesklou omáčku. Na závěr jsem doplnila snítky čerstvého kopru a popřípadě dochutím solí.

Belgické hranolky

Oloupu brambory a nakrájím je na hranolky. Propláchnu ve studené vodě a důkladně osuším čistou kuchyňskou utěrkou nebo papírovými utěrkami. V pánvi rozpálím sádlo s máslem v poměru 1:1 (originální recept uvádí hovězí tuk) na teplotu přibližně 130-135 °C a smažím hranolky 5 minut, pak vytáhnu. Hranolky nechám odležet přibližně 10 minut, kdy také vystydnou. Tuk v pánvi ohřeji na 160-170 °C a dopeču hranolky v druhé fázi. Hranolky ihned po vyndání osolím a ihned podávám. 

Maso

T-bone je jedna z nejlepších steakových partií, má v sobě křehkou svíčkovou a šťavnatou nízkou roštěnou. Dá se připravit jako jeden kus a servírovat na desce, ze které si každý vezme svůj kousek.

Maso si vyndám z lednice minimálně 15-20 minut před jeho přípravou. Těsně před pečením jsem maso potřela rostlinným olejem, pořádně osolila a opepřila a položila ho na rozpálenou suchou pánev. Peču z každé strany 6 minut a po upečení přemístím na dřevěné prkénko a nechám ho stejný čas odpočinout z každé strany 3 minuty (tj odpočívá 6 minut celkem). Otočením masa během odpočívání zabezpečím, že se rovnoměrně rozprostře šťáva uvnitř masa. Na závěr posypu vločkovou solí, která zvýrazní chuť masa a před podáváním rozřežu na menší části.

Servis

Hotové maso servíruji nejraději na dřevěném prkýnku a v miskách jednotlivé další komponenty. Každý si tak může naložit dle své chuti. Na obrázku je vidět i vepřové maso, které jsem si objednala spolu s T-bone v Bedně masa.

Můj tip

Výběr masa na steak je důležitý a nejvhodnější je stařené, čili vyzrálé maso. Maso během staření (zrání) povoluje a začíná křehnout a na pánvi se vám nesmrskne. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení