#Slaný melounový salát

Neumím si představit léto bez MELOUNU. Můžu ho jíst tuny, a proto nesmí chybět ani při mém experimentování v kuchyni. Baví mě jeho svěžest a lehkost. Vytvořila jsem z něj rovnou 2 nové recepty - ve slané verzi jako salát, nebo na sladko jako dezert. Jasně, můžete ho jíst jen tak, ale myslím, že vám tyto netradiční kombinace budou chutnat. Zkuste salát z melounu a dejte mi vědět, jak vám slaný meloun chutnal. Níže pro vás mám hned dva různé recepty na melounové saláty.

meloun_salat_web2

Suroviny

Přibližně na 4 porce

  • 1/2 vodního melounu bez pecek
  • 50 ml vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • čerstvé bylinky (bazalka, kopr)

Na dressing

  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • šťáva z 1/2 citronu

Na salát

  • rukola
  • čerstvé bylinky (kopr, bazalka)
  • 1-2 nakládané šalotky (připravím si je v nálevu z melounů)
  • hrst vlašských ořechů
  • cherry rajčátka
  • jahody (nemusí být)
  • jedlé kytky (nemusí být)

Recept

Meloun, nejlépe bezpeckový, zvenčí očistím od kůry a získám celý vnitřek. Ten si podélně nakrájím na celá kolečka. Připravím si směs na marinování - smíchám vinný ocet, třtinový cukr a sůl. Jednotlivá kolečka ve směsi obalím, každé kolečko vložím do pytlíky na vakuování a zavakuuju. Pokud nemám vakuovačku, pevně kolečka obalím potravinovou fólií, naskládám do misky a dám do lednice odležet alespoň přes noc, ideálně na 1-2 dny. 

V den servírování si připravím dressing - smíchám olivový olej s hořčicí, medem a vše dochutím šťávou z citronu. Ochutnávám. Dressing by měl být výrazný, chuť doladím dle sebe.

Vybalím marinovaný meloun a pozor, šťávu z něj zachytím do rendlíku. Nechám ji převařit, přidám na zvýraznění vinný ocet, do nálevu nasypu na proužky nakrájenou šalotku a nechám chvíli marinovat. Šalotky zkřehnou, ztratí cibulovou chuť a stanou se kyselejší.

Na servírování si připravím velké mělké talíře, na každý položím plát melounu, zasypu ho čerstvou rukolou, na půlky nebo čtvrtky nakrájenými rajčátky a proužky naložené šalotky.  Já použila i na plátky nakrájené zelené jahody. Vše zakápnu připraveným dressingem. Až pak dozdobím nasekanými opečenými vlašskými ořechy a natrhanými bylinkami (kopr a bazalka).

Salát nikdy nedělám předem, ale těsně před podáváním. Jenom tak působí čerstvě. Nevyplatí se ho připravovat do zásoby, vždy ho chystám dle potřeby a postupně rozbaluju i naložený vakuovaný meloun. 

Můj tip

Meloun v salátu každého překvapí, nečeká kombinaci sladkého se slaným, a je skvělým osvěžením letního salátu.

Můžete si udělat i jednodušší verzi salátu s melounem. Zkuste smíchat salát polníček, na kostky nakrájený gala meloun (zelený nebo oranžový), cherry rajčátka a zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním olivového oleje s balsamico octem a solí. To je vše! Zaručuju, že si tento salát zamilujete. Hodí se jako příloha ke grilovanému masu, nebo si ho #upgrade-ujte grilovaným halloumi sýrem a máte hotové skvělé hlavní jídlo. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni15

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení