#Segedínské jehněčí

Tento recept na upgrade SEGEDÍNU mám z mé knihy asi nejraději. Jednotlivé komponenty totiž vytvoří dokonalou chuť, která připomíná originální guláš ze zelí a masa, ale recept i výsledek vypadají jinak. Dělala jsem ho už několikrát - doma, na food festivalu na grilu a taky v rekordním čase v pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja pro TV JOJ. Tam mi chybělo pár minut, abych byla s výsledkem spokojená. Ale i tom je vaření. Ne vždy se vše vydaří tak, jak si naplánuju, ale důležité je se z toho nezhroutit a nenechat se rozhodit. Je to přece jenom vaření!

segedin_web

Suroviny

Na grilované zelí

  • 150 ml olivového oleje
  • 60 ml vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1⁄2 lžičky soli
  • 1⁄2 lžičky drceného kmínu
  • 1 špičaté zelí (nebo klasické)
  • mletý černý pepř 

Na jehněčí hřbet

  • 500 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Na omáčku 

  • 2 velké šalotky
  • 4 lžičky mleté papriky
  • 500 ml hovězího vývaru, nebo vody
  • 350 ml smetany na šlehání
  • sůl

Recept

Troubu předehřeju na 180 °C. V misce si připravím marinádu a smíchám olivový olej, ocet, protlačené stroužky česneku, sůl, pepř a kmín. Zelí rozpůlím a každou půlku ještě nakrájím na pět kusů a pokladu na široký plech vyložený pečicím papírem. Poliju marinádou, zelí v ní ještě obalím a peču 15 minut zakryté a poté pět minut na 200 °C odkryté.

Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety obalím ze všech stran ve směsi mleté papriky, soli a pepře a nechám 15 minut při pokojové teplotě.
Ve velké pánvi rozpálím olej a jehn
ěčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju. Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C. Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuju.

Na pánvi, kde se opékalo maso, nechám opéct šalotku lehce dozlatova. Přisypu mletou papriku, promíchám a ještě minutu společně opékám. Zaliju vývarem, přivedu k varu a vařím deset minut. Pak přiliju smetanu a provařím další tři minuty. Dochutím solí a pepřem a omáčku rozmixuju dohladka.

Můj tip

Tento recept je skvělý i pro letní grilování a kouř ohně při pečení dá masu ještě lepší chuť.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni3

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení