Sezóna čerstvého lokálního chřestu je krátká, trvá od poloviny dubna do začátku června. Chřest obsahuje hodně vlákniny, nemá téměř žádné kalorie (100 g chřestu = 20 kalorií) a je prospěšný na ledviny, srdce i krevní oběh. Tento vitamínový SALÁT Z ČERSTVÉHO CHŘESTU si často dělám sama pro sebe a doufám, že bude chutnat i vám :)
Suroviny
Na salát pro 2 osoby
- 16 středně velkých čerstvých zelených chřestů
- 1/4 červené cibule
- 10 čerstvých mátových lístků
- 3-4 stonky petrželové natě
- hrst solených pistácií
- vyzrálý ovčí sýr na dochucení
Na salátovou zálivku
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 citrónu (šťáva + kůra)
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Recept
Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou, odlomím tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhám dlouhé tenké plátky.
Dám se do sekání :)
Lístky máty položím na sebe, složím na půl a nakrájím na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekám nahrubo a stonky najemno. Čtvrtinu oloupané červené cibule nakrájím na malé kostičky a pistácie rozdrtím, nebo nasekám na větší kousky.
Připravím si dresing smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochutím citronovou šťávou, medem, čerstvě namletým pepřem a solí.
Naservíruji na talíř plátky chřestu, zaliji zálivkou a zasypu nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypu pistáciemi a navrch můžu (ale nemusím) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (doporučuji ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).
VIDEORECEPT
Můj tip
Během jara zařazuji více zeleninových salátů – čerstvá lokální zelenina je snadno dostupná a taky to pro mě je snad jediný zdroj vitamínů. Máte nějaké své oblíbené saláty? Dejte mi vědět :).
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!