Tento recept na PRALINKOVOU PASTU jsem se naučila na škole Le Cordon Bleu. Překvapilo mě, jak je jednoduchý. Budete potřebovat jenom oříšky, cukr a výkonný mixér s teploměrem uvnitř. Pokud máte doma Thermomix, máte vyhráno :) Pastu využívám zejména k přípravě krému do zákusků, na plnění koláčů a buchet nebo si ji ujídám jen tak.
Suroviny
Na 4 skleničky pralinkové pasty (přibližně 600-700 ml)
- 400 g loupaných naturálních pistácií (nebo lískových oříšků)
- 200 g naturálních mandlí
- 300 g krystal cukru
Recept
Rozehřeji si troubu na 160 °C.
Na plech vyložený pečicím papírem si nasypu mandle a ořechy dle libosti (nejlepší jsou podle mě lískové oříšky nebo pistácie). Oříšky volím naturální, nesolené a bez jakékoliv další chutě. Dám péct na 15 minut do rozehřáté trouby, aby oříšky uvolnily svou chuť a vůni.
Čas využiju na přípravu suchého karamelu. Karamel můžete připravovat dvěma způsoby – cukr + voda, nebo jenom cukr. Asi už víte, který z nich bude suchý :)
V rendlíku si nechám pozvolna rozpustit cukr, dokud mi nedosáhne zlatavé barvy a nevytvoří se tekutý karamel. Vyndám plech s upečenými oříšky z trouby a zaliju je karamelem. Nechám vše vystydnout.
Vznikne mi tvrdý karamelový plát s oříšky. Nalámu ho na menší kousky a dám do Thermomixu rozmixovat. Pozor, ne každý mixér dokáže tuto hmotu dobře rozmixovat. Chce to opravdu silný robot, nejlépe s vnitřní teplotní sondou.
Směs bude na začátku mixování sypká, pak se začne měnit v tekutější hmotu.
Dávám pozor a sleduji teplotu uvnitř mixéru, neměla by překročit více než 40-50 °C. Pokud směs dosáhne této teploty, odstavím ji a nechám vychladit v lednici (nebo i v mrazáku) a poté znova pokračuji v mixování do hladké konzistence.
Pralinková pasta, nebo-li domácí nugeta, je hotová! Naliju ji do menších skleněných nádob a uzavřu víčkem. Nechám zcela vychladnout.
Pralinkovou pastu skladuji v pokojové teplotě v tmavší místnosti (špajz, kuchyňská skřínka). Rozhodně ji nedávám do lednice. Je běžné, že se časem oddělí olej od pasty, v tom případě stačí sklenku obrátit víčkem dolů a po pár hodinách je původní konzistence zpět.
Inspirace na použití pralinkové pasty:
Kliknutím na obrázek babky a buchty se dostanete přímo do receptu.
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!