POVIDLOVÉ PIROHY od moji babičky Pavlínky jsou "must have". Je to pro mě taky dětská vzpomínka na prázdniny u ní v Piešťanech na Slovensku, kdy jsem ji v kuchyni pomáhala "šúlať šúlance" ze zbývajícího bramborového těsta, které téměř vždy při přípravě pirohů zbyde. Tento recept najdete i v kuchařce #UPGRADE a dle fotek, které jste mi poslali, je jedním z vašich nejoblíbenějších. Moc vám děkuji za fotky jídel, které podle moji kuchařky vaříte.
Suroviny
Na bramborové těsto
- 150 g brambor
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 100 ml vlažné vody
- špetka soli
Na náplň
- sklenice švestkových povidel
- 100 g másla
- 300 g strouhanky (nebo mletých ořechů)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
Recept
Den předem uvařím brambory ve slupce doměkka. Ještě teplé je pak oloupu, nechám vystydnout a dám do lednice přes noc.
Druhý den brambory namelu na masovém mlýnku nebo nastrouhám najemno. Smíchám je s moukou, vejcem, vodou a špetkou soli. Vypracuju hladké těsto. Míchám ho buď v robotu, nebo mixérem tak dlouho, než se přestane lepit. Připravím si vál, posypu ho moukou a vyválím na něm těsto na přibližně 0,3 cm vrstvu. Pomocí kulaté formy pak vykrajuju kolečka s průměrem 10 cm. Když nemám formičku na vykrajování, pomůžu si větším hrníčkem nebo miskou.
Do středu každého kolečka nanesu lžičkou švestková povidla, a buď ho uzavřu formičkou na pirohy, nebo prsty přeložím kolečko v půlce a okraje přimáčknu vidličkou. Pokud mi zbyde těsto, připravím šulance, neboli šišky. Z těsta vyválím tenký váleček, ze kterého odkrajuju 5 cm dlouhé kousky, které jemně rozválím dlaněmi na válečky a vařím spolu s pirohy.
Ve větším hrnci dám vařit vodu a jakmile vře, vložím připravené pirohy. Od doby co vyplavou je vařím ještě další 3 minuty a pak je děrovanou lžící (naběračkou) vyndám a nechám okapat.
Mezitím si na pánvi rozehřeju 50 g másla a uvařené a okapané pirohy do něj vložím. Na další pánvi si rozpustím druhou půlku másla a smažím na něm dozlatova strouhanku (nebo pomleté ořechy) asi 7 - 10 minut. Důležité je stále promíchávat, aby se strouhanka nebo ořechy nepřipálily. Do opečené strouhanky pak zamíchám i vanilkový cukr a lžíci moučkového cukru.
Pirohy zasypu strouhankou (ořechy) a servíruju posypané moučkovým cukrem. Někdy je taky zakápnu rozpuštěným máslem.
Můj tip
Pirohy můžete naplnit vaší oblíbenou marmeládou - doporučuju použít tužší a kyselejší, hezky pak ladí s chutí bramborového těsta a strouhanky. Pro dozdobení finálního jídla můžete podávat i s kopečkem zakysané smetany nebo jemného tvarohu.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!