#Pošírované vejce s holandskou omáčkou a bílým chřestem

POŠÍROVANÉ VEJCE S HOLANDSKOU OMÁČKOU A BÍLÝM CHŘESTEM můžete připravit jako vydatnou snídani, skvělý oběd, ale i jako překvapení na večeři. Recept jsem schválně rozdělila na jednotlivé komponenty, abyste si je mohli připravit i samostatně a využít je pro další recepty.

Chrest-8892_WEB

Suroviny

Na pošírované vejce

  • vejce (počet je na vás)
  • ocet
  • sůl

Na holandskou omáčku z hnědého másla

  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 40 ml vody
  • šťávu z 1/4 citronu
  • špetku soli 

Na opečený bílý chřest

  • svazek bílého chřestu
  • máslo
  • špetku soli
  • pepř

Na servis

  • liskové oříšky
  • mikrobylinky

Recept

Na pánvi si opeču nahrubo nadrcené lískové oříšky a odložím stranou. Připravím si jednotlivé komponenty receptu tak, abych je mohla servírovat najednou a teplé.

Omáčka:

V hrnci nechám na středním plameni rozpustit máslo. Jakmile začne pěnit, začnu ho míchat a dávám pozor, aby se nepřipálilo. Až dosáhne zlatavé barvy a oříškové vůně, stáhnu ho z plotny. Přecedím nejlépe přes čisté plátýnko (ja na to mám vyhrazenu jednu látkovou plenu) a získám hnědé, tzv. oříškové máslo. Vychlazené máslo přeleji do dávkovací láhve s aplikátorem. Když nespotřebuji celé máslo do omáčky, nechám ho v lahvičce v lednici a použiji později na vaření. Oříškové máslo povznese každé jídlo!

Připravím si hrnec s vodou a položím na něj nerezovou misku tak, aby držela na okrajích hrnce. V takto připravené vodní lázni šlehám žloutky s vodou a citronovou šťávou přibližně 5 minut do nadýchané směsi. Dávám pozor, aby se mi voda pod mísou moc nevařila, proto udržuji jen mírný plamen. 

Zhruba po pěti minutách hrnec stáhnu z plotny, ale misku s omáčkou nechám nad horkou vodou. 

Pořád šlehám a velice pomalu začnu přilévat připravené hnědé máslo z dávkovací láhve. Hotovou omáčku dochutím solí a popřípadě ještě citronovou šťávou.

Holandskou omáčku někdy servíruji ze sifonové láhve, díky které se z omáčky stane jemnější pěna. 

Chřest:

Bílý chřest musím před vařením vždy pořádně oloupat! A to klidně i třikrát po sobě. Slupka bílého chřestu je tuhá a hořká, takže si na ní zaručeně nikdo nepochutná. I proto je lepší nekupovat úplně tenké stonky, ale spíš vybírat středně silné a větší, které se budou lépe loupat. Doporučuji si pořídit i speciální dvoubřitou škrabku, se kterou jde loupání rychleji.

Odkrojím tuhé konce bílého chřestu (cca 2 cm) a celé stonky důkladně oškrábu škrabkou. Uvařím v osolené vroucí vodě cca 3 minuty a poté vytáhnu a vložím obratem do ledové vody, abych zastavila vaření. Pak stonky chřestu osuším čistou papírovou nebo kuchyňskou utěrkou.

V pánvi si rozpustím trochu másla a prohodím na něm uvařený bílý chřest. Osolím a opepřím čerstvě namletým pepřem.

Vejce:

Do hrnce s vodou přidám sůl a ocet. Přivedu k teplotě pod bodem varu (přibližně 80 °C). Připravím si malou misku, dám si na ní sítko a do něj rozbiji čerstvé vajíčko. Přes sítko mi do misky z vajíčka vyteče tekutý bílek, který způsobuje pak ve vařící vodě neplechu :D.

Lžící udělám v horké vodě v hrnci malý vír (žádný hurikán) a doprostřed vhodím vajíčko se sítka. Vařím 2 až 3 minuty. Vytáhnu a jemně osolím. Doporučuji v hrnci vařit vždy jen jedno vejce, ne více.

Vše naservíruji na talíř, zasypu opečenými oříšky, které skvěle vyzdvihnout chuť oříškového másla a mikrobylinkami a rychle podávám. Vše by mělo být v jeden čas dokončené a stejně teplé.

Můj tip

Recept na holandskou omáčku využijte i ke grilované rybě nebo k masu. Měla by se spotřebovat ihned po uvaření a skladování v lednici nedoporučuji. Zato oříškovým máslem povznesete každé jídlo, jak sladké, tak i slané - proto když vám z vaření zůstane, odložte si ho do chladu a využijte při dalším vaření :).

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení