MEDVĚDÍ ČESNEK je divoká bylina, která se sbírá na začátku jara. Já z něj nejčastěji dělám PESTO, které využívám celoročně při vaření. Hodí se při přípravě risotta, těstovin, do omáček, k masu, do polévky, ale i jenom tak na opečenou bagetu nebo do pomazánek. Ve sklence v lednici vydrží opravdu dlouho. ‚‚Medvědí’’ se mu prý říká proto, že ho medvědi konzumují po zimním spánku, aby získali potřebné vitamíny a minerály a zbavili se vnitřních parazitů. Jiní zase uvádí, že ji takto pojmenovali staří Germáni, kteří věřili, že jim tahle rostlinka dodá medvědí sílu.
Suroviny
Na pesto z medvědího česneku
- hrst oříšků, já použila lískové, ale skvěle se hodí piniové i jiné
- kus parmezánu
- sůl
- kvalitní olivový olej
- čerstvě natrhané listy medvědího česneku
Recept
V receptu schválně neuvádím poměry, je na každém, aby si vyladil chuť podle svého gusta. Bylinka divokého česneku pestu dodá chuť a sůl ho zakonzervuje. Mělo by být opravdu výrazné, aby pak jídlo správně dochutilo.
Připravím si výkonný mixér, já používám Thermomix nebo Nutribullet, který nemá problém s rozmixováním oříšků na jemnou pastu.
Přidám hrst ořechů (opravdu můžete použít jakékoliv). Nejlepší, ale také nejdražší jsou piniové oříšky. Já je na tento recept neměla, a tak jsem použila lískové ořechy. Přidám kus parmezánu, listy medvědího česneku, které jsem si předtím jemně opláchla a nechala okapat, olivový olej a sůl. Vše rozmixuji na jemnou konzistenci pesta.
Lžící naplním do uzavíratelných sklenic a uskladním v lednici. Pesto nenechávám nikdy dlouho otevřené mimo lednici, nesahám do něj prstem a na nabrání použiji vždy čistou lžíci. Jenom tak mi vydrží opravdu dlouho :)
VIDEORECEPT
Můj tip
Zbylé listy medvědího česneku nasekám a zmrazím. Využiji je pak na máslo, do polévky nebo do salátů. Má výraznější chuť než nasekaná petrželová nať a jemnější než klasický česnek.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!