#Perník s pečenou hruškou

I z obyčejné buchty se dá udělat skvělý dezert třeba pro neočekávanou návštěvu. PERNÍK S PEČENOU HRUŠKOU a zázvorovou zmrzlinou je recept, který jsme s babičkou připravily do kuchařky #UPGRADE, ale nakonec se tam nedostal. Zůstal v šuplíku, a to je myslím veliká škoda. Proto vám ho sdílím :)

pernik_web

Suroviny

Na plech perníku

(když vás není doma hodně, stačí si připravit těsto z poloviční dávky)

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce holadského kakaa
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • 2 - 3 nastrouhaná jablka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku (Dr. Oetker)
  • 500 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • hrst (nebo i dvě) vlašských ořechů
  • na dozdobení kakao nebo čokoláda

Pečená hruška

  • 2 hrušky
  • 200 ml bílého sladkého vína
  • 20 g medu
  • mleté lískové oříšky

Zázvorová zmrzlina

  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g medu
  • 6 žloutků
  • 1 lžička perníkového koření

Recept

Perník

Ve větší míse smíchám sypké ingredience a vše důkladně promíchám.

Do další mísy vliji mléko, přidám celé vejce, lžíci povidel, olej a vyšlehám (nejlépe mixérem), aby se vše propojilo. Směs přiliji do mísy s moukou a těsto vypracuji mixérem s metličkami (pokud nemám mixér, dá se vypracovat i ručně). Na závěr přidám nahrubo nastrouhaná jablíčka a ořechy, které v ruce nadrtím. Vše promíchám.

Plech o rozměru přibližně 30x40 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Potom do něj vliji těsto a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 25 minut. Zda je perník upečen zkontroluji pomocí špejle – do korpusu, nejlépe na 2-3 místa píchnu špejlí, a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Po vytáhnutí perníku z trouby ho s pomocí sítka posypu holandským kakaem, nebo na něj nastrouhám čokoládu (může být i na vaření), která na teplém perníku roztaje a vytvoří čokoládovou polevu. Pak už nechám perník vychladnout.

Hruška

Předehřeji si troubu na 190 °C. Hrušky si oloupu a pomažu ze všech stran bohatou vrstvou medu. Přendám je do malého hlubokého plechu, podliji bílým vínem a peču zhruba 20 minut. Po vytažení z trouby hrušky přeliji zkaramelizovanou šťávou z výpeku a rozříznu je na půlky. Posypu opraženými lískovými oříšky a podávám spolu s perníkem a zázvorovou zmrzlinou.

Zmrzlina

Ve větším hrnci smíchám mléko se smetanou a zahřeji na středním ohni. Před bodem varu stáhnu z plotny. Přidám na drobné kousky nakrájený a očištěný zázvor a perníkové koření a nechám louhovat pod poklicí po dobu 25 minut. Poté přecedím zpátky do hrnce a smetanovou směs pomalu přivedu k varu.

V misce rozmíchám žloutky s medem a během nepřetržitého míchání žloutků do nich naliji asi jednu třetinu horké smetanové směsi a důkladně promíchám. Žloutkovou směs vleji zpátky do hrnce ke zbytku smetanové směsi a neustále míchám metličkou. Zahřívám, dokud směs neztuhne a téměř nedojde k varu (cca 80 °C). Po zhoustnutí okamžitě stáhnu a přeliji přes sítko do misky, ve které směs nechám vychladnout. Pak misku zakryji a dám do lednice přes noc vychladit.

Druhý den naliji směs do nádoby zmrzlinovače a nechám ji v něm míchat přibližně 30 minut. Pokud nemám zmrzlinovač, dám směs jednoduše do mrazáku a párkrát během mražení zmrzlinu promíchám.

Podávám přesně tak, jak je na fotce :) 

Můj tip

Recept jsem schválně rozdělila na jednotlivé komponenty, abyste si je mohli udělat samostatně a využít třeba v kombinaci s jiným receptem. Za mě bych pečenou hrušku podávala i k čokoládovému dortu. Přesně takhle jsou psané i moje recepty v kuchařce #UPGRADE

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni38

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení