#Pařené buchty (buchty na páře)

BUCHTY NA PÁŘE s povidly, slovenská lahůdka, kterou mi připravuje často moje babička Pavlínka a recept na ně najdete i v naši kuchařce #UPGRADE. Nejlepší jsou čerstvě napařené a když vám zbydou, odložte je do mrazáku a napařte opětovně. Dokonale vám v tomto procesu napařování pomůže parní trouba MIELE.

parene_buchty3

Suroviny

Na buchty (cca 12 ks)

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 lžíce cukrku krystal
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 100 ml rostlinného oleje
  • sklenice švestkových povidel (nebo vaše oblíbená náplň)

Na servis

  • mletý mák (nebo kakao nebo hrudkový tvaroh)
  • moučkový cukr
  • přepuštěné máslo
  • borůvkový kompot

Recept

Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci mouky, lžičku cukru, zaliji 100 ml vlažného mléka (minimálně v pokojové teplotě) a nechám vzejít kvásek na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Zabere to asi 10 minut.

V míse od robotu smíchám obě mouky, přidám prášek do pečiva, špetku soli, cukr a vejce a přiliji vzešlý kvásek i zbývající mléko. Vše nechám v robotu hnětacím hákem dobře promíchat a zpracovat cca 20 - 30 minut. Pravdaže se dá těsto propojit i ručně, zabere to více síly a energie a hnětu tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Jakmile má těsto hladkou nelepivou strukturu, odstavím z robotu, jemně popráším polohrubou moukou, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby MIELE nakynout. Těsto bude kynout 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Připravím si děrovaný plech na napařování a ten si vymažu rostlinným olejem.

Vykynuté těsto válečkem rozválím na moukou poprášené ploše na plát s tloušťkou přibližně 0,5 cm a nakrájím ho na stejně velké čtverce (přibližní rozměr 7 x 7 cm). Doprostřed každého dám vrchovanou lžíci povidel (nebo jiné náplně) a uzavřu tak, že přeložím protilehlé cípy čtverce a prstami zpracuji spojení. Každou buchtu otočím spojem dolů a jemně zaválím na pomoučené ploše. Spoje se tak zapracují do buchty.

Každou buchtu přenesu na děrovaný, olejem vymazaný, plech a dodržím rozestup připližně 10 cm mezi buchtami. Buchtami naplněný plech přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám opět, na teplém místě nebo na speciálním programu v parní troubě MIELE, nakynout asi 20 minut.

Po nakynutí buchet přepnu program parní trouby na pečení s párou s nastavenou teplotou na 100 °C a nechám napařovat přibližně 10 minut. Pokud nemám parní troubu, co je velká škoda, buchty potřu ze stran rostlinným olejem, aby se mi nepřilepily a po 3 - 4 kusech je položím na napařovací vějířek do hrnce s vařící vodou na přibližně 10 minut.

Buchty nejdříve zaliji propuštěným máslem a pak posypu mletým mákem a zasypu moučkovým cukrem. Podávám s kompotovanými borůvkami :)

VIDEORECEPT

Můj tip

Doporučuji naplnit buchty kompotovanými borůvkami a podávat buchty s vanilkovým krémem (šodó). Germknödel, jak se tomuto receptu říká v Rakousku, si nejčastěji objednávám na lyžovačce v Alpách.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

259_mood_kika_babka-9746_orez

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení