BUCHTY NA PÁŘE s povidly, slovenská lahůdka, kterou mi připravuje často moje babička Pavlínka a recept na ně najdete i v naši kuchařce #UPGRADE. Nejlepší jsou čerstvě napařené a když vám zbydou, odložte je do mrazáku a napařte opětovně. Dokonale vám v tomto procesu napařování pomůže parní trouba MIELE.
Suroviny
Na buchty (cca 12 ks)
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hrubé mouky
- 300 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 lžíce cukrku krystal
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
- 100 ml rostlinného oleje
- sklenice švestkových povidel (nebo vaše oblíbená náplň)
Na servis
- mletý mák (nebo kakao nebo hrudkový tvaroh)
- moučkový cukr
- přepuštěné máslo
- borůvkový kompot
Recept
Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci mouky, lžičku cukru, zaliji 100 ml vlažného mléka (minimálně v pokojové teplotě) a nechám vzejít kvásek na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Zabere to asi 10 minut.
V míse od robotu smíchám obě mouky, přidám prášek do pečiva, špetku soli, cukr a vejce a přiliji vzešlý kvásek i zbývající mléko. Vše nechám v robotu hnětacím hákem dobře promíchat a zpracovat cca 20 - 30 minut. Pravdaže se dá těsto propojit i ručně, zabere to více síly a energie a hnětu tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Jakmile má těsto hladkou nelepivou strukturu, odstavím z robotu, jemně popráším polohrubou moukou, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby MIELE nakynout. Těsto bude kynout 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Připravím si děrovaný plech na napařování a ten si vymažu rostlinným olejem.
Vykynuté těsto válečkem rozválím na moukou poprášené ploše na plát s tloušťkou přibližně 0,5 cm a nakrájím ho na stejně velké čtverce (přibližní rozměr 7 x 7 cm). Doprostřed každého dám vrchovanou lžíci povidel (nebo jiné náplně) a uzavřu tak, že přeložím protilehlé cípy čtverce a prstami zpracuji spojení. Každou buchtu otočím spojem dolů a jemně zaválím na pomoučené ploše. Spoje se tak zapracují do buchty.
Každou buchtu přenesu na děrovaný, olejem vymazaný, plech a dodržím rozestup připližně 10 cm mezi buchtami. Buchtami naplněný plech přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám opět, na teplém místě nebo na speciálním programu v parní troubě MIELE, nakynout asi 20 minut.
Po nakynutí buchet přepnu program parní trouby na pečení s párou s nastavenou teplotou na 100 °C a nechám napařovat přibližně 10 minut. Pokud nemám parní troubu, co je velká škoda, buchty potřu ze stran rostlinným olejem, aby se mi nepřilepily a po 3 - 4 kusech je položím na napařovací vějířek do hrnce s vařící vodou na přibližně 10 minut.
Buchty nejdříve zaliji propuštěným máslem a pak posypu mletým mákem a zasypu moučkovým cukrem. Podávám s kompotovanými borůvkami :)
VIDEORECEPT
Můj tip
Doporučuji naplnit buchty kompotovanými borůvkami a podávat buchty s vanilkovým krémem (šodó). Germknödel, jak se tomuto receptu říká v Rakousku, si nejčastěji objednávám na lyžovačce v Alpách.
Dobrou chuť,
vaše Kristína

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!