#Oříškový bezlepkový dort

Jde to i bez mouky! Dnes pro vás mám jednoduchý recept na KŘEHKÝ OŘÍŠKOVÝ BEZLEPKOVÝ DORT. Můžete ho obměňovat použitím různých krémů, vyhrát si se zdobením a cukr nahradit třeba sirupem z agáve. Má jedinou nevýhodu - bohužel se po něm nehubne.

bezlepkovy-dort-made-by-kristina

Suroviny

Na korpus:

  • 6 bílků
  • 1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • špetka soli (raději méně, než více)
  • 50 g práškového cukru + agávový sirup na doslazení 
  • 100 - 200 g mletých lískových ořechů (podle chuti)
  • nugeta, nutella nebo čokoláda na vaření

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • agávový sirup na oslazení nebo vaječný likér

Na zdobení:

  • ovoce
  • jedlé květy

Recept

Nejprve si připravím 2 plechy na pečení a vyložím je pečicím papírem. S pomocí dortové formy nebo talíře (průměr do 20 cm) obkreslím na pečicí papír 4 – 6 kruhů. Tato místa potřu máslem, aby se mi korpusy při pečení k papíru nepřilepily.
Bílky se špetičkou soli ušlehám na pevný sníh, postupně přidávám cukr a agáve sirup. Opatrně vmíchám kukuričný škrob a mleté lískové oříšky.

Předehřeju si horkovzdušnou troubu na 140°C, budu péct oba plechy najednou. Rovnoměrně nanesu hmotu do kruhů na pečicím papíru, rozetřu lžicí a nechám péct cca 35 – 40 minut. Korpusy pečlivě sleduju a pokud příliš hnědnou, snížím teplotu trouby na 130°C. 

Správný stav korpusu poznám tak, že jsou okraje sušší a střed stále měkký. Tehdy je vyndám, opatrně oddělím od papíru a nechám vychladnout. 

Mezitím si vyšlehám pevnou šlehačku, jemně do ní přidám a zašlehám mascarpone a agáve sirup.

Začínám s vrstvením! Připravím si dortový podnos, dospod dám první korpus, jemně potřu nutellou (nebo ve vodní lázni rozpustěnou čokoládou) a nanesu přiměřené množství mascarponové šlehačky. Díky čokoládovému nátěru se šlehačka do korpusů nevsákne a nehrozí tak, že by se rozpadly. 
Vrstvení na dortu ukončím šlehačkou a ozdobím čerstvým ovocem, jedlými květy, opečenými mandlovými lupínky, posypu kakaem nebo strouhanou čokoládou. Možností, jak tento oříškový dort ozdobit, je opravdu mnoho. 

Hotový dort odložím do lednice a nechám chladit, aby se vrstvy hezky propojily a dort se dal snadno krájet. Nejraději ho nechávám ztuhnout do druhého dne, ale pokud už na něj máte chuť (chápu!), postačí i 3 hodiny. Méně ale ne :-) 

Můj tip

Tenhle dort chutná skvěle s krémem z vaječného likéru, kterým nahradím v receptu agáve sirup. Nemusíte se bát, i likér dodá dortu patřičnou sladkost i grády. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Made by YOU

Nebojte se v kuchyni experimentovat a zkoušet nové věci! Tady najdete ukázku toho, jak se tenhle recept povedl ostatním.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení