MRKVOVÝ DORT patří k mým nejoblíbenějším dezertům – je lehký a vláčný. Hodí se jako zákusek po nedělním obědě, potěší ke kávě a určitě s ním neurazíte ani na žádné oslavě narozenin. Navíc není náročný na přípravu. Sbíhají se vám sliny? Jdeme na to!
Suroviny
Na těsto:
- 4 vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 2 lžičky mleté skořice
- 1,5 dcl oleje
- 1 dcl mléka (případně více, dle hustoty těsta)
- 8-10 nastrouhaných mrkví
- 1 hrnek nasekaných ořechů (já dala lískové a kešu, jinak se dávají vlašské)
- Kůra z jednoho bio pomeranče
Na krém:
- 3 smetany ke šlehání
- 360 g smetanového sýru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku moučkového cukru (nebo podle chuti). Cukr můžete nahradit i agávovým sirupem.
Recept
Začínám tím, že si rozdělím vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehám s cukrem a s vanilkovým extraktem. Přileju olej a mléko a promíchám. Následně do směsi přidám mouku s kypřícím práškem a skořici.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a jemně přimíchám do těsta.
Mrkev nastrouhám na jemno, nejraději vybírám čerstvou mladou karotku. Ořechy nasekám na jemno - ale pozor, ne až do konzistence mouky.
Do těsta přidám mrkev, ořechy a nastrouhanou kůru z pomeranče.
Plech (rozměr cca 40x30 cm) nebo větší dortovou formu (22-24 cm) vymažu olejem a vysypu hroubou moukou. Naliju těsto a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C (do horkovzdušné na 160 °C).
Zhruba po 40-45 minutách pečení s pomocí špejle zjistím, zda už je uvnitř směs upečená. Poznáte to tak, že na špejli už není žádné těsto. Občas se mi stává, že se těsto musí péct třeba i hodinu.
Po upečení nechám korpus vychladnout a začnu si připravovat krém. Smetanu vyšlehám do tuhé šlehačky, přidám cukr nebo agávový sirup, vanilkový extrakt a citrónovou trávu. Do směsi zašlehám ještě jemný smetanový sýr - podle mě je nejlepší kombinace Lučiny a Philadelphie v poměru 1:1.
Vychladlý korpus rozdělím na dvě půlky a natřu krémem tak, aby zbylo i na pomazání vršku dort. Dort zdobím buď jako “nahý”, nebo ho celý potřu krémem. Ozdobit se dá nasekanými ořechy, ovocem, ...
Můj tip
Těsto a krém je možné použiť i na cupcakes. Stačí jej péct jako muffiny, krémem vytvořit "čepičku" a máme cupcakes. Ty pak stačí ozdobit marcipanovými mrkvičkami nebo nastrouhanou kůrou z pomeranče.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!