#Vláčný mrkvový dort

MRKVOVÝ DORT patří k mým nejoblíbenějším dezertům – je lehký a vláčný. Hodí se jako zákusek po nedělním obědě, potěší ke kávě a určitě s ním neurazíte ani na žádné oslavě narozenin. Navíc není náročný na přípravu. Sbíhají se vám sliny? Jdeme na to!

Vláčný mrkvový dort

Suroviny

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1,5 dcl oleje
  • 1 dcl mléka (případně více, dle hustoty těsta)
  • 8-10 nastrouhaných mrkví
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (já dala lískové a kešu, jinak se dávají vlašské)
  • Kůra z jednoho bio pomeranče

Na krém:

  • 3 smetany ke šlehání
  • 360 g smetanového sýru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku moučkového cukru (nebo podle chuti). Cukr můžete nahradit i agávovým sirupem.

Recept

Začínám tím, že si rozdělím vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehám s cukrem a s vanilkovým extraktem. Přileju olej a mléko a promíchám. Následně do směsi přidám mouku s kypřícím práškem a skořici.

Z bílků vyšlehám tuhý sníh a jemně přimíchám do těsta.

Mrkev nastrouhám na jemno, nejraději vybírám čerstvou mladou karotku. Ořechy nasekám na jemno - ale pozor, ne až do konzistence mouky.

Do těsta přidám mrkev, ořechy a nastrouhanou kůru z pomeranče.

Plech (rozměr cca 40x30 cm) nebo větší dortovou formu (22-24 cm) vymažu olejem a vysypu hroubou moukou. Naliju těsto a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C (do horkovzdušné na 160 °C).

Zhruba po 40-45 minutách pečení s pomocí špejle zjistím, zda už je uvnitř směs upečená. Poznáte to tak, že na špejli už není žádné těsto. Občas se mi stává, že se těsto musí péct třeba i hodinu.

Po upečení nechám korpus vychladnout a začnu si připravovat krém. Smetanu vyšlehám do tuhé šlehačky, přidám cukr nebo agávový sirup, vanilkový extrakt a citrónovou trávu. Do směsi zašlehám ještě jemný smetanový sýr - podle mě je nejlepší kombinace Lučiny a Philadelphie v poměru 1:1.

Vychladlý korpus rozdělím na dvě půlky a natřu krémem tak, aby zbylo i na pomazání vršku dort. Dort zdobím buď jako “nahý”, nebo ho celý potřu krémem. Ozdobit se dá nasekanými ořechy, ovocem, ...

Můj tip

Těsto a krém je možné použiť i na cupcakes. Stačí jej péct jako muffiny, krémem vytvořit "čepičku" a máme cupcakes. Ty pak stačí ozdobit marcipanovými mrkvičkami nebo nastrouhanou kůrou z pomeranče.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení