KAKAOVÉ ŘEZY S TVAROHEM! Kdo by je neznal? Tento moučník se u nás doma často pekl o víkendu a jako malá jsem vůbec nechápala, kam se schoval tvaroh, který se na moučník při přípravě vrstvil. Recept ze série mého dětství, který si sem ukládám na památku :)
Suroviny
Na celý plech koláče
- 150 g polohrubé mouky (já ráda experimentuji a nahrazuji ji 150 g pohankové mouky)
- 50 g hladké mouky (pro bezlepkovou variantu nahradím 50 g mandlové mouky)
- 1 balení kypřicího prášku
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 200 ml kefíru (kysaného mléka)
- 1 balení vanilkového cukru
- 2-3 lžíce holandského kakaa
Na tvarohovou mřížku
- 2 balení tvarohu (já používám tučný nebo polotučný)
- 1 balení vanilkového pudinku
- 400 ml mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- kůra z 1/2 citronu (nemusí být)
Recept
V rendlíku si uvařím vanilkový pudink se 400 ml mléka (je to o 100 ml méně, než se uvádí na obalu, protože chci dosáhnout hustější konzistence) a dochutím cukrem. Hotový pudink nechám chvíli vychladnout a přimíchám do něj tvaroh. Ochutnám a dle potřeby dochutím cukrem nebo nastrouhanou kůrou z citronu. Hotovou tvarohovou náplň přendám do cukrářského pytlíku a na chvíli odložím stranou.
Do dvou misek si rozdělím vajíčka, oddělím žloutky od bílků. Do žloutků přidám cukr a vyšlehám do pěny. Přiliju olej a kefír a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Na závěr přidám kakao a opět promíchám. Přidám mouky smíchané s kypřicím práškem a vyšlehám do hladkého tekutého těsta.
Ve druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí stěrky jemně zapracuji do těsta.
Připravím si plech o rozměru 40 x 30 cm, který vyložím pečicím papírem (nebo ho vymažu máslem a vysypu hrubou moukou) a vyleju do něj připravené těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 5 minut, aby se těsto jemně zatáhlo a krém se v něm pak "neutopil" (což se mi vlastně stalo na fotce k tomuto receptu).
Po pěti minutách vytáhnu plech z trouby a navrstvím na těsto tvarohový krém. Vezmu si cukrářsky pytlík s krémem, na kterém odstřihnu špičku s otvorem přibližně 1-1,5 cm a pomocí krému vytvořím na těstě mřížku. Když mi krém ještě zbyde, obtáhnu stejné čáry, abych udržela strukturu a dám péct do trouby na přibližně 20 minut. Když nemám cukrářsky pytlík, pomůžu si lžíci :)
Jestli je moučník upečený zjistím pomocí špejle, kterou zapíchnu do čokoládového korpusu (ne do tvarohové náplně) a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo a vyndám plech z trouby.
Dám na chladné místo zcela vystydnout (nejlépe do druhého dne, protože se tvaroh po vystydnutí neroztéká) a před podáváním nakrájím na čtverce.
Můj tip
Často peču pro někoho, kdo nemůže lepek a tento koláč lze upéct i z mandlové mouky nebo z kombinace pohankové a mandlové. A nezapomeňte si taky zapsat svoje tradiční rodinné recepty - třeba se vám na to bude hodit můj RECEPTÁŘ, ve kterém ode mě najdete 5 skvělých receptů.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!