#Mramorové tvarohové řezy

KAKAOVÉ ŘEZY S TVAROHEM! Kdo by je neznal? Tento moučník se u nás doma často pekl o víkendu a jako malá jsem vůbec nechápala, kam se schoval tvaroh, který se na moučník při přípravě vrstvil. Recept ze série mého dětství, který si sem ukládám na památku :)

 

cokotvarohovy_kolac_web2

Suroviny

Na celý plech koláče

  • 150 g polohrubé mouky (já ráda experimentuji a nahrazuji ji 150 g pohankové mouky)
  • 50 g hladké mouky (pro bezlepkovou variantu nahradím 50 g mandlové mouky)
  • 1 balení kypřicího prášku
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 200 ml kefíru (kysaného mléka)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2-3 lžíce holandského kakaa

Na tvarohovou mřížku

  • 2 balení tvarohu (já používám tučný nebo polotučný)
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • kůra z 1/2 citronu (nemusí být)

Recept

V rendlíku si uvařím vanilkový pudink se 400 ml mléka (je to o 100 ml méně, než se uvádí na obalu, protože chci dosáhnout hustější konzistence) a dochutím cukrem. Hotový pudink nechám chvíli vychladnout a přimíchám do něj tvaroh. Ochutnám a dle potřeby dochutím cukrem nebo nastrouhanou kůrou z citronu. Hotovou tvarohovou náplň přendám do cukrářského pytlíku a na chvíli odložím stranou.

Do dvou misek si rozdělím vajíčka, oddělím žloutky od bílků. Do žloutků přidám cukr a vyšlehám do pěny. Přiliju olej a kefír a vše metličkou nebo mixérem důkladně promíchám. Na závěr přidám kakao a opět promíchám. Přidám mouky smíchané s kypřicím práškem a vyšlehám do hladkého tekutého těsta.

Ve druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu a pomocí stěrky jemně zapracuji do těsta.

Připravím si plech o rozměru 40 x 30 cm, který vyložím pečicím papírem (nebo ho vymažu máslem a vysypu hrubou moukou) a vyleju do něj připravené těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C přibližně na 5 minut, aby se těsto jemně zatáhlo a krém se v něm pak "neutopil" (což se mi vlastně stalo na fotce k tomuto receptu).

Po pěti minutách vytáhnu plech z trouby a navrstvím na těsto tvarohový krém. Vezmu si cukrářsky pytlík s krémem, na kterém odstřihnu špičku s otvorem přibližně 1-1,5 cm a pomocí krému vytvořím na těstě mřížku. Když mi krém ještě zbyde, obtáhnu stejné čáry, abych udržela strukturu a dám péct do trouby na přibližně 20 minut. Když nemám cukrářsky pytlík, pomůžu si lžíci :)

Jestli je moučník upečený zjistím pomocí špejle, kterou zapíchnu do čokoládového korpusu (ne do tvarohové náplně) a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo a vyndám plech z trouby.

Dám na chladné místo zcela vystydnout (nejlépe do druhého dne, protože se tvaroh po vystydnutí neroztéká) a před podáváním nakrájím na čtverce. 

Můj tip

Často peču pro někoho, kdo nemůže lepek a tento koláč lze upéct i z mandlové mouky nebo z kombinace pohankové a mandlové. A nezapomeňte si taky zapsat svoje tradiční rodinné recepty - třeba se vám na to bude hodit můj RECEPTÁŘ, ve kterém ode mě najdete 5 skvělých receptů.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni27

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení