#Mořský vlk s kadeřávkem

MOŘSKÝ VLK s teplým salátem z kadeřávku, mrkve a zázvoru podávaný s mrkvovým pyré je recept plný vitamínů, které se v tomto období vždycky hodí. Mrkev, kurkuma i zázvor mají skvělé antibakteriální a antioxidační účinky a kadeřávek posiluje naše srdce, ledviny a pozitivně působí na vlasy a pleť. Doporučuji nevařit dlouze - jen tak si každá surovina udrží své "vitamínové" vlastnosti. Můžete se řídit i dle videoreceptu :)

morsky_vlk_kaderavek2_web

Suroviny

Na rybu

  • 2 filety mořského vlka
  • olivový olej
  • lžička másla
  • sůl a pepř

Na mrkvové pyré

  • 2 větší mrkve
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • stonky estragonu
  • lžíce másla
  • lžíce medu
  • sůl
Na teplý kadeřávkový salát
  • 1 mrkev
  • 2-3 cm zázvoru
  • čerstvý kadeřávek
  • sůl a pepř

Na estragonovou omáčku

  • šťáva z uvařené mrkve
  • přibližně 20 ml bílého vína
  • 15-20 g studeného másla
  • hrst čerstvého estragonu 

Recept

Na mrkvové pyré si omyju větší mrkve a zbavím je slupky. Nakrájím je na kolečka. Přendám do hrnce a zaliju studenou vodou, akorát tak, aby byla mrkev ponořená. Ve škole nás naučili pravidlo: jakákoli zelenina, která roste pod zemí se začíná vždy vařit ve studené vodě. Vodu osolím, přidám žlutou část citrónové kůry, stonky estragonu bez lístků (ty si odložím na omáčku), kurkumu a máslo. Vařím do změknutí mrkve. Po uvaření vyndám citrónovou kůru a tvrdé stonky estragonu. Uvařenou mrkev přendám do mixéru a přiliju polovinu vývaru (vody z vaření). Druhou polovinu vody nechám v hrnci a odložím si ji stranou pro přípravu estragonové omáčky.

Zbývající vývar z mrkve zredukuju, to znamená, že ho dál provařím, přileju víno a nechám vyvařit alkohol. Stáhnu z plotny a zašlehám kostičky studeného másla. Nakonec přidám nadrobno nasekané lístky estragonu a ochutím solí, případně citrónovou šťávou.

Vykoštěné filety mořského vlka osolím a jemně opepřím z obou stran. Na pánvi rozehřeju olivový olej a opeču vlka nejdříve kůži dolů, přibližně 1-2 minuty. Jakmile položím rybu na pánev, přitisknu prsty filet k pánvi, aby se opekl rovnoměrně. Poté otočím na druhou stranu, přihodím kousek másla, naklopím pánev a lžící přelévám máslo po filetu. Dále už neopékám, aby se ryba nevysušila a přesunu filety na suchou papírovou utěrku, abych je zbavila zbytečného tuku. Pánev s výpekem budu ještě potřebovat na salát!

Čerstvé listy z kadeřávku zblanšíruju ve vroucí osolené vodě (vařím cca 2-3 minuty) a pak ihned přesunu do ledové vody. Tím zastavím vaření a kadeřávek zůstane krásně zelený. Vyždímám přebytečnou vodu a dám stranou. Nakrájím si středně velkou mrkev a zázvor na malé kostičky (brunoise) a na pánvi, na které jsem opékala rybu je opeču s trochou másla. Přihodím zblanšírovaný kadeřávek a vše jen rychle prohřeju (nevařím). Osolím, opepřím a salát je hotový.

Můj tip

Ráda propojuju jednotlivé suroviny v jednotlivých komponentech receptu, díky tomu se krásně spojí všechny chutě. Zkuste na to při vaření myslet a využijte výpeky, vývary, stonky bylinek nebo odřezky v každé složce receptu :).

Videorecept

Nahrála jsem pro vás i video jak postupovat -> VIDEORECEPT

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni15

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení