#Medovníčky

Existuje milion ověřených receptů na měkké VÁNOČNÍ MEDOVNÍČKY. Já je peču každý rok, ale nikdy jsem je neměla tak měkké jako moje dětská doktorka, paní Hálová. S tou udržujeme už léta tradici. Vždy o Vánocích jí přineseme naše domácí kysané zelí a ona nám dá na oplátku své medovníčky. Lepší jsem nikdy nejedla! Po několika letech přemlouvání jsem od ní získala recept a co myslíte? Jasně, že jsou ty její lepší! Tradice tak zůstává zachována a tenhle rok opět vyměníme zelí za perníčky. Předávám vám recept - zkuste je a dejte mi vědět, jak se vám povedly. 

Vanoce_medovnicky4_web

Suroviny

Na těsto

  • 1 kg hladké mouky
  • 450 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 8 lžiček jedlé sody
  • 5 vajec
  • 100 g másla (nebo Hery)
  • 150 g medu
  • 1/2 lžičky soli

Na bílkovou polevu

  • 1 bílek
  • 100 - 120 g moučkového cukru
  • 2 lžičky škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy

Na zdobení, když není čas na malování polevou

  • 1 balení marcipánu
  • moučkový cukr na poprášení plochy

Recept

Ve vodní lázni si nechám povolit med, aby byl tekutější. Pokud už doma tekutější med mám, tenhle krok přeskočím.

Ve větší míse nebo nejlépe v míse od robotu si promíchám sypké přísady a postupně přidám vejce, rozpuštěný vlažný med a povolené máslo (nebo Heru). V robotu vymíchám těsto. Pokud nemám robot, chce to opravdu důkladně zpracovat všechny ingredience do hladkého těsta. Připravím si vál nebo silikonovou podložku na válení a přendám na ni těsto. Pokud je těsto ještě lepivé, přidám mouku a ručně ji do těsta zapracuju. Těsto si rozdělím na 2 části a každou zabalím do potravinové fólie a nechám v lednici odležet minimálně 5 hodin (nejlépe ale 10).

Těsto vyndám z lednice a nechám povolit. Vál posypu hladkou moukou. Z první části těsta na něm vyválím 2 - 3 mm silný plát. Pomocí vykrajovacích formiček vykrajuju tvary a přendám na plech vyložený pečicím papírem.

Troubu předehřeju na 190 °C a každý plech peču 6 minut. Pozor, vždy záleží na troubě, první plech tedy nenechám bez dozoru a "vychytám" si teplotu i čas.

Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, přendám do uzavíratelné nádoby a dám do špízu (doporučuji skladovat na chladnějším místě).

Bílkovou polevou zdobím nejdřív na druhý den! Tu si připravím vyšleháním jednoho bílku do tuhého sněhu. Přes sítko přidám cukr a škrob a lžičku citronové šťávy. Přendám do igelitového cukrářského sáčku a odstřihnu malinkou dírku na jeho konci. Čím tenčí, tím bude kresba detailnější. 

Když není čas na zdobení, pomůžu si marcipánem. Ten rozválím na tenkou vrstvu na moučkovým cukrem poprášené ploše a vykrajuji stejné tvary jako na perníčky. Ty pomocí bílkové polevy přichytím o perník a nevěřila bych, do rána byly medovníčky díky marcipánu měkké. Zkuste to a uvidíte!

A teď rada mé doktorky, kterou někdy sama nedodržuji, proto nechám na vás, jak s ní naložíte: "Medovníčky po upečení nechám vystydnout při pokojové teplotě, vyskládám je na plech a přikryju dobře vyždímanou mokrou kuchyňskou utěrkou. Takto přikrytý plech vložím do velké igelitky a nechám odpočívat 1 - 2 hodiny. Pak plech vybalím, otočím medovníčky vlhčí horní stranou dolů a opět na 1 - 2 hodiny přikryju. Důležité je kontrolovat, aby perníčky příliš nezvlhly! Po této "sauně" je přendám do uzavřené plechové krabice a nechám do druhého dne v lednici. Až na druhý den zdobím polevou nebo čokoládou." 

Můj tip

Pečení mám ráda, ale zdobení mě nebaví. Nemám tolik trpělivosti a tak si ráda pomáhám zlatým prachem a dalšími zdobítky. Medovníčky ve tvaru prasátka vždy popíšu jménem každého člena naší rodiny a na Vánoce se smějeme, kdo je větší.... :o). A proč mají moje medovníčky dírku? Tenhle rok bych nimi ráda ozdobila stromeček, nebo je dávám na provázek a v krabičce daruji svým přátelům. Vyrobený dárek je nejvíc!

Šťastné a veselé Vánoce vám všem,
vaše Kristína

 

pernicky

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení