#Mazanec

MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar. Pojďme na něj!

mazanec10_web

Suroviny

Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 22 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru krystal
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka kardamomu
  • hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
  • hrst sušeného nebo kandovaného ovoce

Na dopečení a dozdobení

  • vejce na potření
  • mandlové plátky
  • moučkový cukr na posypání

Recept

Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.

V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.

Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-50 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby. 

Po vykynutí potřu bochánek rozšlehaným vajíčkem, naříznu do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.

Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :)

Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.

Můj tip

Mazanec je nejlepší v den upečení a já ho mám ráda s máslem a se sklenkou mléka, ale když vám zůstane, využijte jej na ŽEMLOVKU nebo si k snídani udělejte francouzské tousty. Rozšlehejte 1 - 2 vejce s mlékem (nebo smetanou) a přidejte špetičku soli, vanilkový cukr a mletou skořici. Jednotlivé plátky mazance obalte v této směsi a na pánvi na mírném plameni a na másle opečte z obou stran. Po upečení papírovým ubrouskem zbavte tousty přebytečného tuku a podávejte s lžíci kyslé smetany, nebo řeckého jogurtu a čerstvým ovocem. Dochutiť můžete i citronovou kůrou :)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni4

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení