MAZANEC neodmyslitelně patří k Velikonocům. Svou chutí mi hodně připomíná vánočku a ráda ho peču i mimo svátky a využívám pro další recepty, třeba žemlovku, nebo francouzské toasty. Původ pečení mazance prý sahá až do 16. století a jeho zdobení a složení se v minulosti lišilo podle toho, komu byl určen. Mazance plné sušeného ovoce a oříšků patřily velikonočním návštěvám a kříž na bochníku symbolizuje Boží dar. Pojďme na něj!
Suroviny
Na 1 větší bochník mazance (nebo 4-5 menších)
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 22 g čerstvého droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- 120 ml mléka
- 70 g másla
- 70 g cukru krystal
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- kůra z ½ pomeranče
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk
- špetka kardamomu
- hrst nasekaných ořechů (vlašské / lískové / pistácie)
- hrst sušeného nebo kandovaného ovoce
Na dopečení a dozdobení
- vejce na potření
- mandlové plátky
- moučkový cukr na posypání
Recept
Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.
V míse od robotu si smíchám přes sítko prosátou hladkou a polohrubou mouku, změklé máslo, cukr, špetku soli, vejce, semínka z vanilkového lusku, špetku kardamomu, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec nadrobno nakrájené sušené (nebo kandované) ovoce a nadrcené oříšky. Přidám hotový kvásek a nechám vypracovat robotem s hnětacím hákem. Hotové těsto, které by se nemělo lepit na strany mísy (pokud se lepí, stačí maličko přidat mouku), vyklopím na vál a hnětu ručně ještě cca 6-7 minut, dokud není hladké.
Z těsta vypracuji bochník a opatrně ho přenesu na plech vyložený pečicím papírem, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě kynout přibližně 45-50 minut. Pokud mám možnost vyhřát troubu na maximálně 30 °C, dám plech nakynout do trouby.
Po vykynutí potřu bochánek rozšlehaným vajíčkem, naříznu do kříže a zasypu plátky mandlí (já je neměla a chybí na fotce) a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 40-45 minut.
Během pečení otočím plech, aby se mi bochník mazance opekl z každé strany rovnoměrně. Každá trouba peče jinak a jen vy ji znáte nejlépe :)
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.
Můj tip
Mazanec je nejlepší v den upečení a já ho mám ráda s máslem a se sklenkou mléka, ale když vám zůstane, využijte jej na ŽEMLOVKU nebo si k snídani udělejte francouzské tousty. Rozšlehejte 1 - 2 vejce s mlékem (nebo smetanou) a přidejte špetičku soli, vanilkový cukr a mletou skořici. Jednotlivé plátky mazance obalte v této směsi a na pánvi na mírném plameni a na másle opečte z obou stran. Po upečení papírovým ubrouskem zbavte tousty přebytečného tuku a podávejte s lžíci kyslé smetany, nebo řeckého jogurtu a čerstvým ovocem. Dochutiť můžete i citronovou kůrou :)
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!