MAKRONKY mohou být pěkný oříšek. Těsto vám neodpustí jedinou chybičku a když pak vyndáváte plech plný popraskaných makronek, je vám líto celé té energie. Proto v tomto receptu dodržuji vše krok po kroku. Pojďte si je zkusit taky a nebuďte smutní, když se napoprvé nepovedou!
Suroviny
Těsto
- 150 g mletých mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 2 x 55 g bílků (asi ze 2 malých vajec - celkem tedy 4 vejce)
- červené potravinářské barvivo
- špetka soli
- 150 g cukru krystal
- 38 ml vody
Krém
- 150 g čerstvého nebo zmraženého ovoce (rybíz, maliny, jahody atd.)
- 30 g cukru
- 80 ml smetany ke šlehání
- 230 g bílé čokolády, na malé kousky
Recept
Nejdříve začínám s přípravou krému. Ovoce a cukr dám do malé pánve a za neustálého míchání přivedu k varu. Redukuju asi 5 minut, nebo do zhoustnutí. Pro odstranění semínek přecedím přes cedník nebo sítko.
Tuto ovocnou omáčku dám do malého hrnce, přidám smetanu ke šlehání a na kousky nalámanou bílou čokoládu. Na nízkém plameni nechám rozpustit. Přidám trochu červeného potravinářského barviva. Čokoládovo-ovocný krém přendám do misky a nechám ho v lednici vystydnout.
Rozmixuji si moučkový cukr s mandlovou moukou tak, aby vznikl jemný prášek a ten prosiju sítem do velké misky.
V malé misce promíchám 55 g vaječných bílků s barvivem. Barvivo přidávám podle toho, jakou chci výslednou barvu makronek. Takto nabarvené bílky naliju na mandlovou směs.
Připravím si mísicí misku a do ní vleju druhých 55 g vaječných bílků se špetkou soli. Ponechám stranou až do přípravy cukrového sirupu.
V malé pánvi na středním plameni ohřívám krystalový cukr s vodou, dokud se nespojí do tekutého rozvaru (sirupu). Pomocí kuchyňského teploměru měřím teplotu rozvaru. Když dosáhne 112 °C, začnu šlehat bílky. Když rozvar dosáhne teploty 118 °C, přilévám ho postupně k bílkům a nepřestávám šlehat. Pokračuji v míchání, dokud se bílková směs trochu nezchladí od teplého cukrového rozvaru a nevytvoří se lesklé tuhé vrcholy.
Předehřeju si troubu na teplotu 130°C.
Vyšlehané bílky přidám na mandlovou směs a s pomocí gumové nebo silikonové stěrky jemně zamíchám dovnitř těsta tak, aby se těsto propojilo.
Hotové těsto si přendám do cukrářského pytlíku s kovovou zdobící násadkou (hladký otvor bez zoubků). Pomocí pytlíku těsto nanesu na plech vyložený pečicím papírem cca 2 cm od sebe. Snažím se tvořit stejně velké makronky.
Teď je to důležité! Několikrát s plechem pořádně bouchnu o stůl, aby se makronky vyrovnaly a odstranily se z nich vzduchové bubliny. Při tom držím pořádně i papír, aby makronky opravdu bouchly o plech.
Peču 20-24 minut a po vyndání z trouby nechám chvíli vystydnout - neodlepuji je hned z papíru, aby se nezlomily. Stáva se, že makronky v průběhu pečení prasknou. Je to vzduchem, který zůstal v těstě, nebo se při postupu udělala chyba.
Vychladlé makronky pak spojím připraveným krémem.
Můj tip
Při makronkách dodržuju postup, teploty a hlídám si i konzistenci, protože jediná chyba se odrazí na výsledku. Makronky vyžadují opravdu trénink. Vyplatí se být trpělivý!
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!