#Pstruh, jablko, okurka

Hledáte inspiraci na svěží předkrm z ryby? Tady je! LOSOSOVITÝ PSTRUH s nakládanými jablky a koprovou majonézou je opravdová delikatesa, která vám nezabere moc času a potěší každého milovníka ryb. Nemusíte se bát, ryba je upravena naložením do suché marinády ze soli a cukru. Sůl rybu zakonzervuje, odebere tekutiny, čili vysuší a tímto procesem ji zbaví jakýkoli bakterií. A stejné konzervační vlastnosti má také cukr.

pstruh

Suroviny

Na přibližně 4 porce předkrmu

Na rybu

  • 2 menší odkostěné a kůže zbavené filety lososovitého pstruha
  • 20 g cukru krystal
  • 20 g soli 

Na nakládaná jablka

  • 1⁄4 Granny Smith jablka
  • 50 ml vinného octu
  • 15 g cukru

Na nakládanou okurku

Na koprovou majonézu

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • velká hrst čerstvého kopru
  • pár lístků čerstvého špenátu pro barvu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1/2 lžíce vinného octu
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Na dozdobení

  • jedlé kytky
  • snítky čerstvého kopru

Recept

Začnu s majonézou. Jako první si připravím koprový olej. Zahřeji olej na 60 °C a rozmixuji v něm kopr a špenát. Pro tento krok vám skvěle poslouží Thermomix, který má zabudovaný teploměr i mixér. Vše přecedím přes jemné sítko s gázou nebo dětskou plenou (tu používám já). Olej přeliju do plastové servírovací nádobky s aplikátorem na zdobení a v této lahvičce uchovám nespotřebovaný olej v lednici. Později ho můžu využít třeba do salátů nebo na přípravu jiných jídel.

Vezmu si misku a ruční šlehací metličku a začnu se šleháním žloutků. Postupně do nich přiliju trochu octu, přisolím a po malých dávkách přilévám koprový olej. Šlehám, dokud nevznikne hustá majonéza. Na závěr majonézu dochutím solí a pepřem a v případě nutnosti zakápnu pár kapkami citronové šťávy. Opět využiji nádobku s aplikátorem, do které přeliju majonézu a na chvíli odložím do lednice.

Omyté, kůže zbavené filety lososovitého pstruha hladím konečky prstů a zbavím je kostí speciální pinzetou na rybí kosti. Na nerezovém tácku si připravím suchou marinádu smícháním soli a cukru (1:1). Filety obalím ve směsi z obou stran a nechám na tácu marinovat 6-7 minut. Poté směs z filetů omyji studenou vodou a rybu nakrájím na plátky nebo na menší kostičky.

V malém rendlíku přivedu k varu ocet s cukrem, odstavím a nechám vystydnout. Omyju si jablko, oloupu a zbavím jádřince. Přepůlím ho a dám do vakuovacího sáčku, do kterého naliju octový rozvar. Zavakuuji na maximum (tím se tekutina dostane do jablíčka), nechám chvíli působit a pak sáček otevřu a jablko nakrájím na malé kostičky. Schválně v receptu uvádím jablko Granny Smith, je kyselejší, šťavňaté a má hezkou křupavost, která se k tomuto předkrmu hodí.

Oloupanou okurku nakrájenou na širší plátky zprudka ogriluji nebo nejlépe spálím na předem rozehřáté pánvi. Poté nakrájím na malé kostičky a posypu špetkou vločkové soli. 

Teď mám vše připraveno na servírování a naložím předkrm dle fantazie. Mezi plátky nebo kostičky ryby aplikátorem přidám majonézu, navrstvím kostičky jablka a okurky a můžu to zakápnout i pár kapkami koprového oleje. Dozdobím lupínky jedlé kytky a snítky čerstvého kopru.

Můj tip

Pokud hledáte opravdu čerstvé ryby, mohu za sebe doporučit výběr v prodejnách MAKRO. Sama jsem se přesvědčila o kvalitě distribuce, skladování a napojení na lokální farmy. Navštívila jsem už více poboček a rybí pult mám nejraději. Setkala jsem se tam vždy s ochotným přístupem, vysvětlením a doporučením.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení