#Kuře s hořčicovou omáčkou

Jednoduchý a rychlý recept, který se vám bude hodit třeba jako rychlovka k obědu o víkendu. KUŘECÍ STEHNA S OMÁČKOU Z HOŘČICE s čerstvými bylinkami, vařenou brokolicí, fazolovými lusky a jasmínovou rýži. Tak pojďme na něj :)

kura3

Suroviny

Na 4-5 porcí 

  • 10 horních kuřecích stehen (s kostí a kůží)
  • slunečnicový olej
  • 1 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bobkový list
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky medu
  • 200 ml smetany na šlehání
  • sůl a pepř
  • hladkolistá perželová nať
  • pažitka
  • estragon 

Recept

Šalotku nasekám nadrobno. Oberu lístky čerstvých bylinek a nasekám je. Pár lístků estragonu si odložím stranou na závěrečné zdobení.

V dostatečně velké pánvi rozehřeju slunečnicový olej. Kuřecí stehna ze všech stran osolím a opepřím a položím na rozehřátou pánev kůží dolů. Opeču dozlatova, přetočím a opékám z druhé strany. Celý proces opékání stehen mi zabere přibližně 10 minut, pak stehna vyndám z pánve na talíř a zakryju alobalem.

Zbavím se přebytečného oleje v pánvi (nasaju ho do papírové utěrky). Pozor - neseškrábnu “sucs”, který má v sobě spoustu chuti, a tu v omáčce chcete mít! (sucs - zkaramelizové kousky masa, které se přichytily při opékání na dno pánve)

Do pánve přidám cca lžíci másla, dosklovita na něm opeču nasekanou šalotku a vařečkou seškrábu všechen ten “sucs” ze dna pánve. Zaliju bílým vínem a zredukuji objem téměř na polovinu. Přidám protlačený (rozbouchnutý) česnek a bobkový list.

Poté zaliju kuřecím vývarem a přidám do vývaru kuřecí stehna. Nechám mírně vařit 10-15 minut, pak už bude kuře hotové. Pánev nepřikrývám pokličkou, chci aby mi zůstala křupavá kůžička :).

Kuřecí stehna z vývaru vytáhnu na talíř a znovu je zabalím alobalem, abych je udržela teplé. Pokud chci mít omáčku hezky hladkou bez zbytků šalotky, přecedím jí přes sítko a vrátím do pánve. Omáčku přivedu k varu a mírně dále redukuji. Přidám hořčici, med a vše zamíchám a provařím. Zaliji smetanou a zredukuju na “coated consistency”, tj takovou konzistenci omáčky, která obalí lžíci.

Dochutím a přidám nasekané bylinky. Přidám do hotové omáčky zpět kuřecí stehna, společně přehřeji, pokuď je zapotřebí a na závěr posypu ještě lístky estragonu. Čerstvý estragon dává výslednému pokrmu specifickou chuť a seženete jej třeba na lokálních trzích.

Servíruji s jasmínovou rýží a vařenou zeleninou. Já pro tento recept zvolila čerstvé francouzské fazolky a divokou brokolici.

VIDEORECEPT

Můj tip jak uvařit jasmínovou rýži

Uvařit jasmínovou rýži není žádná velká věda a nejdůležitější je pečlivé propláchnutí vodou před samotným vařením. Properte proto rýži co nejpečlivěji a několikrát. Dejte do hrnce 1 hrnek rýže a zalijte 1,5 hrnkem vody (když připravujete větší množství, dodržte poměr 1:1,5 – rýže a voda). Přikryjte hrnec pokličkou a přivedte k varu. Pak plamen pod hrncem snižte na mírnější výkon a když už v rýži nevidíte vodu, hrnec z plamene odstavte, ale neodkrývejte pokličku a nechte rýži pár minut dojít. Rýže je uvařena od varu za přibližně 15-20 minut.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení