#Kuře s nádivkou nebo Nádivka s kuřetem

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA u nás v rodině chutná všem. Což ale znamená, že nestačí jen naplnit kuře, musí jí být mnohem více, aby se u svátečního stolu dostalo na každého. Těmi opravdovými odborníky na nádivky jsou naše babičky. Proto s vámi sdílím recept mojí babičky Pavlínky. Možná by se měl přejmenovat na Nádivku s kuřetem. Je jí tam totiž o dost víc! :) 

Kristina_kura_plnka

Suroviny

Na kuře a marinádu

  • 1 kuře
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 stroučky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Nádivka

  • 100 g másla
  • 50 ml oleje
  • 1/2 cibule
  • 100 g kuřecích jater
  • 5 rohlíků
  • 300 ml teplého mléka
  • 5 vajec
  • 2 stroučky česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželové nati
  • 1 lžíce pažitky
  • sůl a pepř

Recept

Den před pečením:

V misce smíchám olej se solí, česnekem a kořením a směsí pak potřu očistěné a umyté kuře uvnitř i zvenku. Přendám ho do pekáče, přiklopím druhým a nechám v lednici přes noc. 

V den pečení:

V pánvi rozehřeju 50 g másla a 50 ml oleje a osmažím v ní nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám očistěná, na menší kousky nakrájená játra a restuju jen dvě minuty. Rohlíky nakrájím na 1cm kostky a dám je do misky s 200 ml teplého mléka na 10 minut. Zbývající 1 dcl mléko promíchám s vaječnými žloutky a přidám do mísy k rohlíkům spolu s játry, prolisovaným česnekem, petrželí, pažitkou, ochutím solí a pepřem a zlehka promíchám. Z bílků ušlehám tuhý sníh a opatrně ho zapracuju do směsi. 

Troubu předehřeju na 160 °C. Nádivku dám do cukrářského sáčku a stříkám ji pod kůži i dovnitř kuřete. Kuře zavážu provázkem podél těla pod stehny nahoru tak, aby hezky drželo tvar. Před pečením ještě pomažu zbytkem másla, položím na pekáč prsy dolů, podliju vodou a peču hodinu. Pak zvýším teplotu trouby na 190 °C, přepnu na gril, kuře otočím a peču dozlatova 15 minut. Chvílemi kontroluju pečení a kuře potírám výpekem.

Pekáč by neměl být o moc větší než kuře, když mi zbyde nádivka, dám ji kolem kuřete.

Můj tip

Když nedostanete celé množství nádivky do kuřete, dejte zbytek do mikrotenového sáčku, uzavřete ho uzlíkem a nádivku uvařte ve vroucí vodě 15 minut. Po uvaření vyndejte ze sáčku a před podávaním nakrájejte na plátky. A nebo zbytek dejte do pekáče kolem kuřete (tak to dělá můj táta). Nádivka je skvělá jako příloha ke kuřeti nebo samotná na studeno. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni38

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení