#Kuře, máslová omáčka a salát

Sous-vide, v překladu z francouzštiny „ve vakuu“, je kuchařská metoda, při níž se surovina připravuje několik hodin v zavakuovaném obalu ve vodní nebo parní lázni s přesně nastavenou teplotou, nejčastěji v rozmezí 55-60 °C. Tímto způsobem se potravina, jako třeba maso, ryby, zelenina či ovoce, pošíruje ve vodní nebo parní lázni po různě dlouhou dobu a tím si zachovává přirozenou chuť, šťávu a texturu. Je nemožné ji pak převařit nebo naopak nedovařit a jídlo je zdravější, dietnější a chutnější, protože v něm zůstanou všechny vitamíny a přírodní látky. Mám pro vás chutný recept na ŠŤAVNATÉ KUŘE s máslovou omáčkou s ančovičkami a pak choi salátem.  

kure_salat_web

Suroviny

Na 4 porce

  • 2 velká kuřecí prsa z farmářského chovu
  • sůl & pepř
  • rostlinný olej
  • kousek másla

Na máslovou omáčku

  • 200 g másla
  • 5 malých ančoviček
  • 4 vaječné žloutky
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • špetka soli

Na salát

  • 1-2 pak choi saláty
  • smaženou cibulku
  • sůl & pepř

Recept

Kuřecí prsa omyju a případně zbavím peří. Důkladně osolím a opepřím. Takto připravená je vložím do vakuovacího sáčku a dám zavakuovat. Na troubě MIELE, kterou už několik let používám, zvolím program Sous-vide a nastavím teplotu 62 °C. Vložím sáček do trouby a nastavím časovač na 1,5 hodiny. Kuře si nechám užít lázně a já mám hodinu pauzu :).

Půl hodiny před ukončením vaření v sous-vide začnu s přípravou máslové omáčky. Do rendlíku dám na mírném stupni indukční desky rozpustit máslo. Během toho si nasekám 5 kousků ančoviček na co nejmenší kousky a přidám je do másla. Nechám je v másle pustit aroma. 

Připravím si vodní lázeň, rendlík s horkou vodou a nerezovou misku, která pasuje na rendlík. Do kovové misky nad vodní lázní si vyklepnu 4 vaječné žloutky a přidám do nich menší naběračku kuřecího vývaru, jemně osolím a šlehací metličkou vše promíchám. Pozor na solení, ančovičky jsou slané a možná nebude vůbec zapotřebí extra dosolovat. Pustím mírný stupeň vaření na indukci a když se začne vaječná směs ohřívat, začnu velice opatrně přilévat a metličkou zašlehávat rozpuštěné máslo s ančovičkami. Směs začne nad vodní lázní houstnout a bude mi vznikat hezká krémová emulze. Stáhnu z varné desky a nechám omáčku nad vodní lázní až do finálního servisu.

Vyndám uvařené kuře z trouby, vyndám z pytlíku a jemně ho papírovým ubrouskem osuším od přebytečné vlhkosti. Rozpálím pánev s rostlinným olejem a opeču na ní kuřecí prsa nejdříve kůži dolů. Zkontroluji mírným nadzdvihnutím, jestli se mi kůže zabarvuje a tzv. karamelizuje a v této fázi přidám do pánve kousky másla. Máslo mi na pánvi vytvoří spolu s olejem a výpekem z kuřete pěnu. Pánev si mírně naklopím, pěnu nabírám lžící a polévám s ní kuřecí prsa z vnější strany. Stáhnu z varné desky a prsa si přenesu na dřevěnou desku, kde nechám kuře chvíli odpočinout. Přebytečný tuk z pánve vyleju do misky a opět dám pánev rozpálit na varnou desku. Překrojím si pak choi salát podélně na dvě půlky a dám do pánve na chvíli opéct. Zabere to opravdu chviličku, přidám do něj přebytečný tuk z misky a jemně v něm salát vykoupu. Nedusím, jde jenom o propojení chutí z kuřete se salátem. Salát si přenesu na desku ke kuřeti a jdu servírovat.

Před podáváním si ohřeji talíře v nahřívacím šuplíku, který je součástí trouby Miele, co máme doma. Ale s klidem si dejte talíře na pár minut před servisem do trouby. Ohřátý talíř vám udrží jídlo déle teplé a jednoduše z něj chutná víc :).

Kuřecí prso si podélně rozříznu na dvě poloviny a položím na vyhřátý talíř. Vedle něj dám půlku opečeného salátu, který zasypu osmaženou cibulkou. Ta dodá tomuto jídlu křupavý element. Přidám máslovou omáčku a podávám hostům. 

VIDEORECEPT

Můj tip

Metoda vaření sous-vide je čím dále více v oblibě nejen profesionálních kuchařů, ale i domácích kuchtíků. Docílíte s ní zachování všech originálních chutí suroviny, která si uchová více vitamínů a šťavnatosti. Pomocí sous-vide si můžete připravit i můj další recept na kachní prso se salátem z řepy a třešní.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_foto_web

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení