SVÍČKOVÁ patří mezi jídla, které si nejčastěji objednávám v české restauraci. A jednou za čas ji uvařím pro celou rodinu. Je to pro mě sváteční jídlo, kterému dopřávám 2 dny vaření a s přípravou omáčky se "mazlím". Na moji #upgrade i babiččinu tradiční svíčkovou omáčku najdete recepty v mé kuchařce #UPGRADE. Teď vám ale prozradím recept na karlovarský knedlík, který mám k omáčce nejraději.
Suroviny
Na karlovarský knedlík
- 16 plátků toustového chleba
- 300 ml mléka
- 4 vejce
- 110 g hrubé mouky
- 20 g soli
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 40 g petrželové natě
- máslo na potření
Na svíčkovou omáčku a maso
- Kuchařku #UPGRADE :)
Recept
Toustový chleba nakrájím na kostky o velikosti 1 cm, přendám do mísy a zaliji mlékem.
Petržel omyji, osuším, otrhám lístky, nasekám nadrobno a smíchám s moukou.
Vejce rozdělím na bílky a žloutky a z bílků ušlehám tuhý sníh. Ke sněhu přidám lehce vyšlehané žloutky, do kterých nastrouhám muškátový oříšek a ochutím solí. Cukrářskou stěrkou do hmoty jemně zapracuji mouku s petrželovou natí a dbám na to, aby zůstalo těsto nadýchané ušlehanými bílky. Ručně, pouze lehkým obracením hmoty, smíchám dohromady s nakrájenými kostičkami toustového chlebu.
Směs rozdělím na přibližně 8 dílů a každý z nich zabalím do potravinářské fólie tak, abych vytvořila šišku s průměrem přibližně 5-7 cm. Na obou koncích fólie udělám uzel. Knedlíky doporučuji vařit v páře na 80 °C přibližně 35-40 minut, nebo přímo ve vodě (teplé na 80 °C) přibližně 25-30 minut. Potravinářská fólie se nedoporučuje používat nad 80 °C teploty, proto by voda na vaření knedlíků neměla tuto teplotu přesáhnout.
Uvařený knedlík vyjmu z páry, nebo z vody a nechám mírně zchladnout. Odstraním fólii a potřu rozpuštěným máslem.
Správně připravený karlovarský knedlík by měl být měkký a měla by se do něj vsakovat omáčka.
Můj tip
Karlovarské knedlíky zpracovávám ručně, nepoužívám robot, abych docílila jemné konzistence a nenarušila nadýchanost vyšlehaných bílků.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!