#Kachna & řepa

KACHNÍ PRSO připravené způsobem sous vide, v překladu "ve vakuu", s glazovanými mini řepami a marinovanými višněmi v alkoholu. Na metodu sous vide budete potřebovat dvě věci – vakuovačku a přístroj sous vide. Ani jedno není velká investice a vrátí se vám to ve výsledku na talíři. Maso díky nízké teplotě vaření ve vakuu zůstane krásně šťavnaté, křehké a uchová si své autentické chutě. Vakuovačku využijete v kuchyni i na uchování jídla a surovin. Doporučuji si obstarat domů obojí.

kachna_repa_web

Suroviny

Na 2 větší porce

Na omáčku

  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 20 g studeného másla

Na teplý salát z řepy

  • 5-6 ks čerstvé baby řepy (včetně stonků a lístků)
  • 20-30 g másla
  • 1-2 cukry krystal
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • kompotované višně
  • alkohol (višňovka)

Na servis

Recept

Kachní prsa očistím a zbavím tvrdých blan, osolím z obou stran a jemně opepřím. Dám do vakuovacího pytlíku a vakuovačkou zavakuuji. Dám do vodní lázně vařit metodou sous vide na jednu hodinu při teplotě 57 °C. 

Kompotované višně namočím do alkoholu – já použila višňovku a nechám je marinovat během dalších příprav.

Do rendlíku dám na polovičky přepůlené baby řepy, zaliji vodou tak, aby byly ponořené a přidám máslo, 1-2 cukry krystal, sůl a celý snítek tymiánu. Vše dám vařit, nebo lépe redukovat. Redukuji než mi zůstane cca polovina tekutiny a řepy budou uvařené. Pokud nejsou, přiliji vodu a nechám dál redukovat. Uvařené baby řepy stáhnu z plotýnky, rendlík přikryji pokličkou a vrátím se k nim před samotným servisem.

Do rendlíku dám kuřecí vývar (já si vývar chystám vždy do zásoby a zamrazuji) a na středně silném plameni nechám redukovat až ztratí alespoň polovinu svého objemu. Vznikne mi tak silná redukce, kterou stáhnu z plotny a zašlehám do ní kostičky studeného másla. Vzniklou omáčku až na samý závěr dochutím solí (nikdy ne dřív, protože redukováním se chuť vývaru zintenzivní a někdo vaří vývar slaný, tak dávám pozor, abych nepřesolila). 

Vytáhnu kachní prsa z vodní lázně, vyndám z vakuovacího pytlíku, osuším je kuchyňskou papírovou utěrkou a jemně naříznu šikmé pruhy ze strany kůže. Tak se mi maso z kachny během pečení nestáhne a rovnoměrně propeče. 

Prsa položím na studenou pánev kůží dolů a nechám je pomalu při nízké teplotě vyškvařit. Když se kůže sama odlepuje od pánve a je hezky propečená, prsa otočím a nechám jenom chvíli zatáhnout z druhé strany. Kachní prsa by měla mít růžový vnitřek a důkladně propečenou kůži, pod ní je totiž další vrstva sádla a to se musí vypéct, jinak kůže zůstane silná a tuhá. 

Během pečení kachních prsou odkryji pokličku na rendlíku s řepou, opět ji začnu vařit a omáčku nechám dál redukovat na sirupovou konzistenci. V závěru k ní přidám marinované višně a promíchám v sirupu.

Vše mám hotové a vrhnu se na servírování

Kachní prso rozříznu na polovičku, obě části dám na talíř a zaliji silnou omáčkou z kuřecího vývaru. Můžu jemně posypat vločkovou solí, ale beru v úvahu slanost omáčky i samotných kachních prsou. Na talíř přidám uvařené půlky baby řepy s višněmi a do teplého salátu přidám i lístky z řepy. Když je nemám k dispozici, můžu nahradit jinými salátovými lístky. Salát popráším prachem ze sušené řepy (ten si kupuji hotový).

VIDEORECEPT

Můj tip

Kachní prsa volím nejraději farmářská a chlazená, nikdy ne mražená. Vím, že je mají v prodejnách Makro, které neustále rozšiřuje nabídku o produkty z lokálních farem.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení