#Jehněčí hřbet

JEHNĚČÍ HŘBET s hráškovým pyré, hořčicovou majonézou a bramborovými noky je sváteční jídlo. Já jsem ho dělala na Velikonoce, kdy se sejdeme celá rodina za stolem a hodujeme. Je pravdou, že tyto křesťanské svátky jsou u nás hlavně o jídle a rodině. Vyzkoušejte tenhle výtečný recept i vy, provedu vás krok za krokem.

madebykristina_jehneci_hrbet5

Suroviny

Na jehněčí hřbet

  • 500 g jehněčího hřbetu s kostí
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvé petrželové natě
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 100 g panko strouhanky
  • 1 lžíce dijonské hořčice

Na bramborové noky

  • 500 g fialových brambor, nebo klasických brambor (varný typ C)
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • slunečnicový olej

Na hráškové pyré

  • 50 g másla
  • 1 šalotka
  • 200 g mraženého hrášku
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z 1 citronu

Na zdobení

  • čerstvý mladý hrášek
  • výhonky hrášku

Recept

Nejdřív si brambory uvařím doměkka v osolené vroucí vodě. Může to trvat 20-40 minut podle velikosti brambor. Po uvaření sleju vodu z brambor a ještě horké je oloupu. Brambory buď prolisuju ručním lisem, nebo nastrouhám najemno na kuchyňským struhadle. Proces opakuju několikrát, dokuď nebudou brambory prolisované najemno bez hrudek. Poté přidám mouku, vajíčko a sůl a ručně vše promíchám. Těsto nehnětu příliš dlouho, stačí, aby se všechny ingredience dobře promíchaly a spojily. Hladké těsto si přemístím na pomoučněný vál a ručně rozválím na stejně velké válečky, ze kterých pak odkrajuju jednotlivé kousky noků o velikosti přibližně 2 x 2 cm. Vařím je ve vroucí osolené vodě přibližně 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Sítkem je po uvaření vyndám z vody a nakonec je můžu opéct na rozpálené pánvi s troškou oleje.

Vyčnívající kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem a maso ze všech stran osolím a opepřím.

Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí hřbety opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju v nakloněné pánvi, přičemž jedna hrana pánve se dotýká plotny a neustále se ohřívá.

V mixéru si rozmixuju čerstvé bylinky společně s česnekem, strouhankou a špetkou soli. Opečené jehněčí potřu ze všech stran hořčicí a obalím ho v bylinkové směsi. Maso přendám na plech a peču 10 minut v předehřáté troubě na 180°C. Po vytažení nechám maso ještě dalších 10 minut odpočinout a až poté ho naporcuju. 

V hrnci si zpěním máslo, přidám najemno nakrájenou šalotku a přibližně 2 minuty opékám. Přidám hrášek, osolím a opepřím. Po chvíli přiliju asi 100 ml vývaru a 100 ml smetany. Za průběžného míchání vařím doměkka. Nakonec dochutím citrónovou šťávou a tyčovým mixérem rozmixuju dohladka. Pyré pomocí cedníku případně propasíruju.

Podávám s dušenou kořenovou zeleninou, čerstvými hráškovými lusky a výhonky. Na závěr ještě přes sítko popráším rozmixovanými bylinkami, kterými jsem obalila i maso.

Můj tip

Jehněčí maso je jemné a potřebuje jenom chvilku na pánvi, proto se nebojte růžového středu a nezničte si kvalitní maso jeho přepečením.

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

 

Kika_sdileni6

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení