#Hummus

HUMMUS není "humus"! Ale skvělá a zdravá pochoutka, která je oblíbená nejen v arabských zemích. Cizrnu v kuchyni ráda používám, a tak mezi mými recepty nesmí chybět ani tato cizrnová klasika. Moje nejdůležitější rada pro přípravu kvalitního hummusu? Dopřejte mu čas na přípravu. O to víc vám bude chutnat :)

hummus_web

Suroviny

Na 1 kg hummusu

  • 500 g cizrny
  • 2 špetky jedlé sody
  • 3-4 lžíce tahini pasty (sezamová pasta, kterou koupíte v obchodě) 
  • voda z vařené cizrny
  • cca 300 ml panenského olivového oleje
  • sůl
  • 1-2 lžičky kvalitní mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • římský kmín
  • 1 menší palička česneku
  • šťáva z 1-2 citronů

Recept

Den 1:

S přípravou je potřeba začít dva dny předem. Nejdřív si namočím cizrnu do vody, do které přidám 2 špetky jedlé sody. Ta pomůže luštěnině změknout. Nelekněte se, namočená cizrna vydává zvuky, děláme si doma legraci, že "prdí".

Den 2:

Druhý den cizrnu opláchnu a dám ji vařit do čisté vody. Nesolím! Nechám ji vařit zvolna zhruba 2 hodiny, dokud není měkká. Originální recepty na hummus uvádějí, že se cizrna má vařit dokonce až 8 hodin, tak dlouho ale nikdy nevydržím.

Po uvaření měkkou cizrnu odstavím. Teprve teď vývar osolím a cizrnu ve něm nechám vychladnout, vývar mezitím trochu zgelovatí. Čím je cizrna před mixováním studenější, tím je to lepší. 

Den 3 - tedy Den D:

Z palice česneku odříznu vršek tak, aby z každého stroužku koukal alespoň malý kousek. Pak dám celou palici naříznutého česneku na alobal, osolím, zakápnu olivovým olejem, zabalím a dám péct do vyhřáté trouby na 180 °C na 45 minut. Česnek "zkaramelizuje" a získá nasládlou a mírně oříškovou chuť, která se perfektně hodí k hummusu. 

Cizrnu scedím a vývar si dám stranou, budu ním ředit hummus. Bokem si také odložím pár kuliček cizrny na dozdobení.

Do mixéru dám uvařenou cizrnu, oloupané upečené stroužky česneku a pastu tahini. Během mixování přidávám olivový olej a vodu z cizrnového vývaru. Důležité je kontrolovat hustotu hummusu - musí být tak akorát. Na závěr hummus dochutím paprikou, kardamomem, špetkou mletého římského kmínu, solí a šťávou z 1 až 2 citronů, dle vlastní chuti.

Je důležité, aby byla cizrna rozmixovaná do opravdu jemné konzistence, proto doporučuju použít kvalitní mixér. Já používám Thermomix, který má snad nejvýkonnější motor jaký znám a doporučili mi ho na pracovních stážích v profi restauracích. Omáčky a pyré z něj jsou tak jemné, že je nemusíte po mixování pasírovat. Nedám na něj dopustit.

Hummus podávám v misce, zakápnutý olivovým olejem, dozdobený sezamem, kuličkami uvařené cizrny, paprikou a čerstvou bylinkou (já použila nasekanou petrželovou nať), nebo s opečenými piniovými oříšky. Hodí se k němu pita chleba, olivy, sušená rajčata nebo špalíčky čerstvé zeleniny (řapíkatý celer nebo mrkev), ale taky bílý jogurt.

Můj tip

Hummus se skvěle hodí když čekáme větší návštěvu, sedíme u stolu a jenom tak pojídáme. Proto ho připravuju opravdu hodně. Z uvedeného množství cizrny dostanete dvojnásobné množství hummusu (z 500 g cizrny vám vznikne 1 kg hummusu). V lednici vám vydrží i několik dní a nebojte - sní se!

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

 

Kika_sdileni4

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení