#Hovězí vývar

Když bych mohla poradit úplnému začátečníkovi v kuchyni, s čím ve vaření začít, byl by to POCTIVÝ HOVĚZÍ VÝVAR! Je to tzv. bezezbytkové jídlo, ve kterém ze surovin využijete opravdu vše a získáte nejen skvělou polévku, ale také základ do omáček. Delší doba vaření se vám vrátí v silné chuti vývaru. 

polievka2_web

Suroviny

Na silný hovězí vývar

  • 1 lžíce oleje
  • 2 kg morkových kostí
  • 500 g hovězího krku
  • 4 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • sůl 

Na servírování

  • vaječné nudle
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • nasekaná petrželová nať 

Recept

Neoloupané cibule překrojím na poloviny, rozložím na pečicí plech a dám do předem vyhřáté trouby na 200 °C péct na přibližně 10-15 minut. Cibule by měly změnit barvu a hezky se opéct. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) do vývaru také neloupu, jen zbavím větších nečistot, omyju a překrojím na třetiny.

V tom největším hrnci, který mám doma (cca 10 litrů) rozpálím lžíci oleje a ze všech stran zprudka opeču morkové kosti. Jakmile ztmavnou (do tmavší hnědé barvy) vyndám je z hrnce na talíř. Do hrnce vložím hovězí krk, který stejným způsobem opeču ze všech stran a také odložím na talíř. 

Pokud mám v hrnci až moc tuku (nemělo by tam být více než cca 4 lžíce tuku), trochu z něho odeberu. Do hrnce vhodím nakrájenou kořenovou zeleninu, neoloupané stroužky česneku a vše opeču dozlatova. 

Díky jednotlivým krokům opékání (cibule, zeleniny a masa) docílím, že výsledný vývar bude krásně tmavý a bude mít výraznou chuť. Nebojím se neoloupané zeleniny - vývar se bude vařit dostatečně dlouhou, takže se všech “nečistot” zbaví.

K opečené zelenině přidám cibuli, maso, kosti, všechno koření a sůl. Zaliju studenou vodou a přivedu k varu. Poté stáhnu na mírný plamen a nechám vývar "táhnout" 4-6 hodin. Během vaření vývar sleduju, nemíchám a pomocí polévkové lžíce opatrně z hladiny odebírám pěnu, která se mi tvoří na povrchu. Já na odběr pěny používám starou polévkovou lžíci, kterou jsem si ohnula do pravého úhlu v rukojeti – lépe se mi pak nabírá pěna. Díky tomu, že nebudu vývar během vaření míchat a budu odebírat pěnu z hladiny, se mi vývar nezakalí. 

Jakmile je vývar uvařený, zprudka ho zchladím, nejlépe vložením do kuchyňského dřezu se studenou vodou a dám do druhého dne vychladit do lednice.

Druhý den mi přebytečný tuk krásně ztuhne na povrchu a já ho tak lehce odeberu. Vývar přes sítko přecedím do čistého hrnce a přendám do něj i uvařený hovězí krk. 

Před podávání vývaru jako polévky si oloupu čerstvou kořenovou zeleninu, nakrájím ji na malé kostičky, které vložím do studeného vývaru s hovězím masem a přivedu k varu. Vařím, dokud není zelenina hotová. Pokud je potřeba, vývar dosolím dle chuti.

V menším hrnci si ve vařící osolené vodě zvlášť uvařím vaječné nudle.

Silný hovězí vývar se zeleninou podávám s nudlemi a nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Můj tip

Čistý přecezený hovězí vývar si můžu zamrazit a použít později do základu omáček. A obrané hovězí maso od kostí, které se vařilo ve vývaru, si doma dáváme k obědu spolu s opečenými bramborami a domácí tatarskou omáčkou. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni4

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení