#Dyňové gnocchi

Konec října patří dýním - sklízí se ze zahrad a staly se symbolem Halloweenu. Použití dýně v kuchyni ještě stále není tak obvyklé a běžné, proto přicházím s dalším receptem na DÝŇOVÉ GNOCCHI, nebo-li česky noky.

dyne_madebykristina2

Suroviny

Na dýňové gnocchi

  • 200 g hladké mouky (plus mouku na pomoučnění plochy)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 150 g dýně
  • 1 velká brambora nebo 2 menší brambory (nejlepší použít odrůdu Russet)
  • 1 lžička soli

Na nakládané cibulky

  • baby cibulky
  • 100 ml vinného octa
  • 100 ml vody
  • 20 g cukru
  • 5 g soli

Na finální servis

  • lišky
  • máslo
  • sůl a pepř
  • čerstvý kopr
  • citronová kůra

Recept

Na plech vyložený papírem na pečení rozložím celé brambory a na čtvrtiny nakrájenou dýni, zbavenou jádřinců. Vše dám péct do trouby na 200 °C do měkka. Po upečení nechám zcela vychladnout.

V menším kastrůlku smíchám vodu, ocet, cukr a sůl a přivedu k varu. Odstavím a do nálevu naložím oloupané a na půlky nakrájené mini cibulky. Nechám louhovat minimálně 15 minut. Rozpálím suchou pánev a půlky cibulek spálím z překrojené strany. Pak oddělím na jednotlivé vrstvy a odložím na servis.

Upečené brambory přepůlím, vydlabu lžící a vidličkou rozmačkám na jemnou kaši. Upečenou dýni zbavím slupky a měkkou dužinu rozmixuji na jemné pyré, které přidám k bramborové kaši a vše osolím. Přisypu hladkou a polohrubou mouku a vypracuji ručně do hladkého těsta.

Pracovní plochu si popráším moukou a dýňové těsto si rozdělím na stejné části, ze kterých ručně vyválím tenčí válečky. Ty nakrájím nožem na menší noky. 

Do většího hrnce dám vařit osolenou vodu a když začne vřít, opatrně do ní vložím noky a vařím dokud nevyplavou nahoru. Sítkem vyndám z vody a co nejdřív servíruji. Měla bych mít vše níže uvedeno již připraveno na servis.

Na pánvi nechám rozpustit máslo a opeču na něm předem očištěné houby. Já použila čerstvé lišky. K liškám přidám uvařené noky, nechám vše propojit a opéct a na závěr osolím, případně dle chuti opepřím čerstvě namletým pepřem. Podávám na talíři s plátky naložené spálené cibulky a snítkou čerstvého kopru. Dochutím hoblinkami citronové kůry (doporučuji použít jemné strouhadlo).

VIDEORECEPT

Můj tip

Když máte k dispozici větší dýni, doporučuji jí zpracovat celou a nevyužité upečené dýňové pyré uskladnit do sáčku a zamrazit. Bude se vám hodit na příště, jak na slané tak i na sladké recepty. 

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

WEB_587A7994_edit2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení