#Čokoládový koláč

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ bez zrnka mouky si zamiluje každý. Výhodou tohoto koláče je, že si ho pokaždé můžete #UPGRADEovat jinak, tipy uvádím na závěr receptu. V popisu receptu najdete i video recept, který vznikl ve spolupráci se značkou MIELE.

Coko_kolac_web

Suroviny

Na koláč

  • 125 g másla + kousek na vymaštění formy
  • 250 g hořké čokolády
  • šálek silného espressa (25-30 ml)
  • 2-3 lžíce Whisky
  • 4 vajíčka
  • 150 g krupicového cukru
  • (kakao na vysypání pečicí formy)

Na dozdobení

  • Plátky mandlí (sleva 5% při uplatnění kódu KRISTINA5)

Recept

Nejdříve si ve vodní lázni rozpustím hořkou čokoládu. Když je zcela rozpuštěná, přidám do ní na kostičky nakrájené máslo. Používám jenom kvalitní čokoládu, nejraději mám značku Valrhona, odrazí se to na chuti koláče.

Rozdělím si vajíčka na žloutky a bílky. Když mám k dispozici kuchyňský robot, vyšlehám žloutky s krupicovým cukrem do pěny, na chvíli odložím stranou a hned vyšlehám z bílků tuhý sníh.

Čokoláda se mi zatím propojila s máslem, a tak do ní přidám šálek silného espressa (nepoužívejte rozpustnou kávu!), 2-3 lžíce whisky a vše důkladně promíchám. Sejmu misku s čokoládou z vodní lázně a po částech, pomocí cukrářské stěrky, zlehka přimíchávám čokoládovou směs do žloutkové pěny. Stejným způsobem zapracuji do čokoládového těsta i bílkový sníh.

Připravím si dortovou formu s průměrem přibližně 20-22 cm, kterou si vymažu máslem a vyložím pečicím papírem (ten si musím do formy vystřihnout, aby mi držel na spodku i bocích). Když nemám papír, můžu si pomoci i kakaem a vymaštěnou formu jím vysypu a zbytek oklepu do kuchyňského umyvadla. Schválně nepoužívám mouku, abych dodržela bezlepkovost koláče.

Čokoládové těsto vyliji do dortové formy, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C na přibližně 25 minut. Po upečení nechám ve formě vychladnout a opatrně pak přenesu na servírovací talíř. Nebojte se prohloubeniny, která na koláči během pečení vznikne. 

Po upečení mírně popráším moučkovým cukrem a podávám nejlépe ke kávě :).

VIDEORECEPT

Můj tip

Koláč si můžete udělat vždy jinak – upečte si bezlepkový korpus bez mandlí a po jeho vychlazení ho ozdobte vyšlehanou šlehačkou dochucenou cukrem a vanilkou. Šlehačku na koláč naservírujete pomocí kleští na zmrzlinu nebo cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Na závěr můžete koláč poprášit prachem z lyofilizovaného ovoce a přidat i na polovičky nakrájené čerstvé maliny. Dozdobit se dá i jedlými květy. Čím víc si koláč vymazlíte, tím bude krásnější! :-)

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení