ČESKÉ BUCHTY s tvarohem, povidly, marmeládou nebo mákem jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Často mě honí mlsná a přesně vím, že mám chuť právě na tyto buchty! Rovnou vám ale řeknu tajemství - ať jich uděláte kolik chcete, vždy to bude málo :-)
Suroviny
Zhruba na 20 buchet
- 250 ml vlažného mléka
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 3 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 ml slunečnicového oleje (+ na potření buchet)
- 300 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- ¾ kostky droždí (asi 30 g)
- švestková povidla (nebo tvaroh s rozinkami/mák/marmeládu)
Recept
Ve vlažném mléku rozmíchám cukr (krupicový + vanilkový), přidám sůl, 1 celé vejce, 2 žloutky, máslo a olej. Přisypu polohrubou i hladkou mouku a droždí a asi 15 minut nechám míchat v robotu. Následně nechám vykynout, než těsto zdvojnásobí svůj objem - přibližně 1 hodinu. Je to recept, ve kterém si nedělám kvásek, ale vše promíchám a nechám kynout.
Po vykynutí vyválím na pomoučněné ploše na tloušťku těsta 1 cm a nakrájím čtverečky ve velikosti přibližně 7x7 cm. Doprostřed každého čtverce dám náplň (velkou lžíci povidel, marmeládu nebo namletý mák s povidly nebo tvaroh s rozinkami) a zabalím.
Pekáč vymažu vrstvou oleje. Každou buchtu potřu kolem dokola olejem a položím “spojem” dolů do pekáče.
Nikdy je nepokládám těsně k sobě, nechám každé buchtě prostor (mohou se navzájem dotýkat, ale netlačím je k sobě). Buchty nechám ještě 30 minut dokynout, ideálně na teplém místě.
Nakynuté buchty potřu zbývajícími bílky a peču ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
Před podáváním posypu moučkovým cukrem. A už zbývá jen se zakousnout!
Můj tip
Nejlepší buchty dělá moje babička, tedy všechny babičky! A tak její tradiční recept na kynuté těsto, z kterého si můžete připravit hned několik druhů buchet, nechybí ani v naší kuchařce #UPGRADE. Je to vámi nejoblíbenější recept!
Děkuji a dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!