BURRATA je čerstvý pařený sýr z kravského mléka. Je podobný mozzarelle, ale uvnitř má měkčí konzistenci. Vyznačuje se svou chutí po čerstvém mléku, máslu a smetaně a jde o tradiční italskou specialitu. S čerstvými bylinkami a rajčaty je to skvělá kombinace!
Suroviny
Na 4 porce svěžího salátu
- 500 g českých cherry rajčat
- 4 burraty
- čerstvý estragon
- čerstvou bazalku
- čerstvou petrželovou nať
- sůl
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce vinného octa
- 150 ml olivového oleje
Recept
Do rendlíku si dám vařit vodu, kterou osolím. Cherry rajčata zbavím "oka" (tak tomu říkame ve škole), jednoduše vyřežu část, kde byl stonek. Vhodím je do vroucí vody přibližně na 1 minutu a pomocí sítka přendám do mísy s ledovou vodou. Opatrně malým nožíkem zbavím rajčátka slupky a odložím stranou.
Připravím si bylinkový dresink. Otrhám lístky bylinek od stonků (uvádím přibližný poměr: 5 snítek estragonu, 3 snítky petrželové natě, 5 snítek bazalky) a hodím je do výkonného mixéru (já používám Thermomix nebo doma Nutribullet). Přidám lžíci medu, 3 lžíce vinného octa, sůl, olivový olej, a vše důkladně rozmixuji.
A jdu na servírování. Do misek hezky uložím oloupaná cherry rajčata, kolem kterých naliji bylinkový dresink, navrch položím burratu, dozdobím čerstvými natrhanými bylinkami a posolím maldonskou solí (křehká krystalická sůl). Nejhezčí část nastane při překrojení burraty, která se rozteče na rajčata. Mňam!
VIDEORECEPT
Můj tip
Nevyužitý bylinkový dresink rozhodně nevyhazujte, ale doporučuji ho nalít do zdobicí lahvičky se špičkou a skladovat v lednici. Využijete ho při servírování jídel na dochucení a dozdobení. Skvěle se kromě salátů hodí třeba i k rybám.
Dobrou chuť,
vaše Kristína
Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept
Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.
![]() |
@made_by_kristina |
![]() |
Made by Kristina |
Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE
DO E-SHOPURodinná kuchařka #UPGRADE
Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!