#Buchty na páře plněné zelím

BUCHTY NA PÁŘE patří k tradičním slovenským receptům a já je opět trochu „upgradovala“ plnkou ze zelí a zkaramelizované cibulky. Tradičním je i DŘEVO, na kterém jsem buchty naservírovala :) 

buchta_zeli2

Suroviny na 20 buchet

Na těsto

  • 42 g čerstvého droždí
  • 300 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžíce cukru krystal
  • 1 vejce
  • 100 ml + 1 lžíce rostlinného oleje

Na plňku ze zelí

  • 1/2 hlávky čerstvého zeleného zelí
  • 2 cibule
  • 3 - 4 lžíce cukr krystal
  • 1 lžíce ustřicová omáčka
  • sojová omáčka na dochucení
  • máslo

Na dochucení a dozdobení

  • čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, pažitka)
  • máslo
  • smažená cibulka
  • zakysaná smetana nebo creme fraiche

Recept

Do misky rozdrolím droždí, přidám lžíci mouky, lžičku cukru, zaliji 100 ml vlažného mléka a nechám při pokojové teplotě vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi 10 minut.
V míse smíchám mouky, přidám prášek do pečiva, sůl, cukr a vejce a přiliji vzešlý kvásek i zbývající mléko. Vše velmi dobře promíchám a propracovávám buď v robotu hnětacím hákem, nebo ručně tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit. Jakmile má těsto hladkou nelepivou strukturu, posypu trochou mouky, přikryji ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout půl hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravím náplň. Očistím cibuli a nasekám ji na plátky. Půlku hlávky čerstvého zeleného zelí nakrájím na jemné proužky. Na pánvi si nechám roztopit máslo, ke kterému přidám plátky cibule a nechám ji zpěnit. Přidám nakrájené zelí a vše promíchám. Přisypu cukr, který nechám zkaramilizovat a přiliju lžíci ustřicové omáčky. Vše vařím přibližně 10 minut a k závěru dochutím sojovou omáčkou, případně opepřím.

Vykynuté těsto rozválím válečkem na 2 cm hrubý plát a nakrájím ho čtverce s rozměrem přibližně 7 x 7 cm. Doprostřed každého z nich dám vrchovatou lžičku náplně a jemně uzavřu. Vezmu protilehlé cípy čtverce, spojím je a postupně prsty slepím. Buchtu otočím a ještě na pomoučené ploše zaválím, aby se spoje ztratily, a dám kynout přikryté kuchyňskou utěrkou na děrovaný plech na dalších 20 minut.

Když mi buchty vykynou, "peču" je v troubě s párou předehřáté na 100 °C deset minut. Pokud nemám parní troubu, buchty potřu ze všech stran olejem, aby se mi nepřilepily, a napařuji je po pár kusech v napařovacím vějířku v hrnci s vařící vodou deset minut.

V rendlíku si nechám přepustit máslo. Nasekám na drobno čerstvé bylinky a jdu servírovat.
Na talíř dám 2 lžíce creme fraiche, nebo zakysané smetany a na to položím buchty. Zaliji rozpuštěným máslem, navrstvím smaženou cibulku a nadrobno nasekané čerstvé bylinky.

Můj tip

Když chci připravit i sladkou variantu, množství vykynutého těsta si rozdělím a do části čtverců dám lžíci povidel nebo jiné sladké náplně (borůvky, marmeláda, oříškové máslo). Buchty před podáváním zaliji rozpuštěným máslem a pak posypu mletým mákem smíchaným s cukrem.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika2

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, mých verzí. Obsahuje tak celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a také angličtina, a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když si napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení