#Boršč

BORŠČ je polévka, ale pro mě i hlavní jídlo v jednom talíři. Je to syté jídlo, po kterém vám na další chod nezbyde místo. Původ boršče sahá na Ukrajinu, ale jeho varianty se rozšířily i za hranice a existuje hned několik podob. Základ tvoří řepa, kořenová zelenina, zelí a v tomto receptu také hovězí a krůtí maso. Vyplatí se polévky navařit více a nechat ji chvíli odležet. Tak chutná nejvíc. 

Borsc2

Suroviny

Na plný hrnec boršče (5 litrů)

  • 300-500 g hovězího masa na polévku
  • 2-3 morkové kosti (nemusí být)
  • 300-500 g krůtích prsou
  • 3-4 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl
  • 300-400 g čerstvého bílého zelí
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • 1 balení vakuované vařené řepy
  • 1 větší mrkev
  • 1 plechovka rajského protlaku (100-150 g)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli
  • špetka čerstvě namletého pepře
  • rostlinný olej na smažení
  • na dochucení ocet (nemusí být)

Na dochucení a servis

  • zakysaná smetana
  • čerstvá petrželová nať

Recept

Do tlakové hrnce založím vývar. Do studené vody vložím hovězí maso na polévku, morkové kosti, sůl, 10 kuliček černého pepře, 2-3 kuličky nového koření a 4 bobkové listy. Hrnec zavřu a dám vařit. Když začne syčet, snížím plamen a vařím 30-45 minut. 

Mezitím si:

  • očistím krůtí maso a nakrájím ho na menší kousky (přibližně 1,5 x 1,5 cm),
  • na stejně velké kousky nakrájím i čerstvé zelí,
  • očistím si brambory a nakrájím je na menší kousky,
  • na krájení doporučuji použít kvalitní univerzální japonský nůž Yaxell.

Vývar po 45 minutách odstavím a opatrně tlakový hrnec přenesu do kuchyňského umyvadla, kde na něj pustím jemný proud studené vody. Uvolním tlakový ventil a počkám, než se tlak upustí z hrnce. Až pak jej otevřu, přesunu zpět na varnou desku a nechám pomalu vařit dál.

Z hotového vývaru vyndám hovězí maso (morkové kosti vyhodím, na morku si vždy někdo pochutná – stačí jej osolit a dát na kousek chleba). Uvařené hovězí maso nakrájím na stejně velké kostičky jako krůtí maso a vložím je zpátky do vývaru. Do vývaru přidám také nakrájené krůtí maso a nechám povařit dalších 30 minut, nebo dokud nejsou obě masa zcela uvařena. Pak přidám k vývaru kostičky zelí a nakrájené brambory a nechám pomalu vařit.

Do mističek si připravím zeleninu. 

  • Očistím cibuli a nasekám ji nadrobno.
  • Předvařenou řepu nastrouhám na větším struhadle. Pokud mám jen čerstvou řepu, uvařím ji ve slupce ve vodě doměkka a po vystydnutí zbavím slupky a nastrouhám. 
  • Mrkev očistím a nastrouhám najemno.

A teď to vše osmažím. Na pánvi si předehřeji rostlinný olej, na kterém zpěním nasekanou cibuli, přidám nastrouhanou řepu a mrkev a vše opeču. Směs osolím, opepřím čerstvě namletým pepřem a podliju rajským protlakem s 2 lžícemi zakysané smetany. Krátce podusím a pak směs přiliji do vývaru a vše povařím 10 minut. Někdy dokyselím lžičkou octu, ale dochucení už nechám na vás!

Podávám v keramické misce s lžící zakysané smetany a nasekanou čerstvou petrželovou natí. My doma k boršči rádi rádi zakusujeme opečený krajíc chleba. Polévka plná masa a zeleniny vás zasytí natolik, že na další chod nebude prostor. Platí, že nejlepší boršč je odležený a ohřátý až druhý den, proto se vaří větší množství, které vystačí na pár dnů.

Můj tip

Keramická miska, ve které na obrázku servíruji boršč, pochází přímo z Japonska. Jde o ruční zpracování keramiky z místních jílů japonskými hrnčíři. I vy ji můžete mít doma! Najdete ji na www.kulina.cz a s mým kódem KRISTINA20 ušetříte až 20 % z nákupu keramiky Made in Japan.

Borsc3

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

IMG_4102_new

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení