#Bílková roláda s jahodami

Na začátku každého léta sbíráme na samosběru jahody. Dělám z nich marmeládu, kterou si pak v zimě rádi dáváme k snídani. Ale když už ty čerstvé české jahody máme doma, připravila jsem z nich i lehký letní dezert - ROLÁDU z bílků. Není to žádná věda, chce to jenom trochu zručnosti při rolování.

rolada2_web

Suroviny

Na roládu

  • 5 vaječných bílků
  • 170 g cukru krystal
  • 1 lžička kukuřičného škrobu (maizena)
  • 1 lžička bílého vinného octu

Na krém

  • 250 ml mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • vanilkový lusk (nebo vanilkový cukr)
  • cukr na dochucení (nebo agáve sirup)
  • jahody a maliny

Recept

Začnu tím, že si připravím jednoduchý krém na naplnění. Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, do které po lžících přidám mascarpone, semínka z vanilkového lusku (když nemám, použiju extrakt nebo vanilkový cukr) a dochutím cukrem nebo sirupem (já používám čekankový nebo agáve). Nepřeslazuju, těsto je samo o sobě sladké a chci docílit toho, aby v roládě vynikla chuť čerstvých jahod a malin. Krém nechám po dobu pečení v lednici vystydnout.

Připravím si těsto. Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a když mám jistotu, že je opravdu tuhý, začnu postupně zašlehávat cukr, díky kterému bude sníh krásně lesklý. Na závěr zašlehám do sněhu lžičku škrobu a vinného octu. Díky tomu zůstane těsto uvnitř měkké a krásně vláčné. 

Plech (rozměr 30 x 40 cm) si vyložím pečicím papírem a pomocí stěrky na něj rozetřu a rovnoměrně uhladím sněhové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C na přibližně 45 minut. Hotové těsto by mělo být pevné na dotek.

Po upečení nechám chvíli, max 5 minut, nepřikryté vychladnout (po delší době začne praskat). Pak si vezmu čistý pečicí papír, který si zlehka posypu moučkovým cukrem a překlopím na něj upečené těsto. Z druhé strany odloupnu papír, na kterým jsem korpus pekla a rovnoměrně navrstvím vychlazený vanilkový krém. Omyté jahody a maliny nakrájím na menší části a naskládám je do krému. Pomocí papíru roládu pevně zaroluju a odložím do lednice na pár hodin, nejlépe přes celou noc.

Před podáváním jemně posypu moučkovým cukrem, nakrájím na plátky a servíruju s čerstvým ovocem. Doporučuju před každým řezem namočit nůž do horké vody, aby se roláda lépe krájela.

Můj tip

Tento dezert dělám vždy, když mi zbydou bílky z pečení. Není to nic náročného, ale výsledek je výborný.

Dobrou chuť,
vaše Kristína

 

Kika_sdileni13

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení