#Ananas v těstíčku

Když nevím, jaký dezert připravit, vždy sáhnu po ovoci a nějak ho zpracuju. A přesně takhle vzniknul ANANAS v těstíčku s ananasovo-zázvorovou omáčkou a pěnou z mascarpone. Na tvoření v kuchyni mám ráda tu volnost a svobodu. Kombinovat můžete to, co vám chutná a největšími kritiky jste vy sami. Mnohokrát vznikne nesmysl, ale i to je dobře... jenom tak zjistíte, co příště nedělat. 

ananas_mascarpone

Suroviny

Na dezert pro 5 osob

  • 1 ananas
  • 2 vajíčka
  • 200 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • moučkový cukr (dle chuti)
  • čerstvý zázvor
  • sušený zázvor
  • 0,5 dcl brandy
  • třtinový cukr
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mascarpone
  • šťáva a kůra z 1 limetky
  • vanilkový lusk nebo 1 balení vanilkového cukru
  • hrst pistácií (nesolené)
  • olej na smažení

Recept

Ananas si očistím a nakrájím na plátky / kolečka, ze kterých vykrojím tvrdý střed.

Ty nejmenší kousky koleček ananasu nasekám na drobné kostičky a na pánvi je zkaramelizuju s lžící třtinového cukru. Zaliju 0,5 dcl brandy, nechám vypařit alkohol, nebo můžu zaflambovat. Přidám nastrouhaný čerstvý zázvor, trochu vody a nechám "probublat". Pak dohladka rozmixuju v mixéru se šťávou z jedné limetky.

Vajíčka si rozdělím na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidám přiměřené množství moučkového cukru a vyšlehám do pěny. Přileju mléko a mouku a důkladně promíchám, aby mi v těstě nezůstaly žádné hrudky. 

Z bílků vyšlehám tuhý sníh, do kterého přidám špetku soli a stěrkou ho jemně zapracuju do žloutkového těsta. 

Plátky ananasu obalím v těstíčku a smažím z obou stran na rozpáleném oleji. 

V čisté misce si vyšlehám smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky, přidám semínka z vanilkového lusku a jemně dosladím cukrem nebo agáve sirupem, případně vše nahradím vanilkovým cukrem. 

Nadrtím pistácie a začnu se servírovaním.

Na talíř si dám usmažené kolečko ananasu, doprostřed dám omáčku ze zázvoru a naběračkou na zmrzlinu přidám kopeček šlehačky s mascarpone. Zasypu drcenými pistáciemi. Když si chci vyhrát s talířem, kopeček se šlehačkou jemně zasypu třtinovým cukrem a pomocí flambovací pistole zkaramelizuju cukr, který mi vytvoří hezkou křupavou vrstvu na kopečku.

Můj tip

Umím si představit nahradit ananas i jablky. Přes léto často ananas griluju na venkovním grilu. Zasypu ho třtinovým cukrem, který při grilování zkaramelizuje a podávám s vanilkovou zmrzlinou. Je to boží letní dezert - jenom táta je pak nešťastný z čištění grilu :-)

Dobrou chuť,
vaše Kristína 

 

Kika_sdileni9

Pochlubte se, jak se vám povedl můj recept

Moc mě těší, že vaříte podle mých receptů. Sdílejte vaše výtvory na Instagramu nebo Facebooku a nezapomeňte mě označit! Ty nejlepší z nich budu ráda sdílet zase já.

Logo Instagram @made_by_kristina
Logo Facebook Made by Kristina

Dalších 91 receptů najdete v mé knize #UPGRADE

DO E-SHOPU

Rodinná kuchařka #UPGRADE

Moje kuchařka #UPGRADE je plná tradičních československých receptů, o které se v knize postarala moje babička a jejich inovací, čili mých verzí. Obsahuje tedy celkem 91 receptů a dorazí k vám v dárkovém balení (v bavlněné nákupní tašce a v černé krabičce). Jenom na mém e-shopu si můžete kuchařku vybrat ze 3 jazyků - čeština, slovenština a taky angličtina a nebo si ji zakoupit v cenově zvýhodněném setu se zástěrou nebo receptářem a s dopravou zdarma! A když napíšete do poznámky v objednávce o podpis, ráda vám kuchařku podepíšu. Moc vám děkuji za podporu!

Kristina_Nemckova_UPGRADE

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení