Chci si zavařit s Ricardem a Kristínou

Ricardo de Lima Chef

Ricardo de Lima je italský kuchař původem z Brazílie, který už několik let sbírá pracovní zkušenosti po celém světě. Pracoval v michelinských restauracích, jako jsou:

Aktuálně je zařazen do prestižního kuchařského vzdělávacího programu Uccelin, díky kterému má v letošním roce 2024 možnost absolvovat různé stáže nejen v renomovaných světových restauracích, ale i na straně dodavatelů a farem.

Jeho inspirativní cestu lze sledovat na Instagramu pod profilem Riky The Explorer.

 

více o ricardovi

Ricardo de Lima Chef

Uccelin

Ricardovy pracovní zkušenosti jsou unikátní a zaujal mě zejména vzdělávací program Uccelin, kterým aktuálně prochází.

Je to prestižní vzdělávací iniciativa určená pro ambiciózní kuchaře, kteří chtějí získat za poměrně krátkou dobu cenné zkušenosti v gastronomii. Program nabízí jedinečnou příležitost učit se od nejlepších světových kuchařů a pracovat v renomovaných restauracích po celém světě. Zahrnuje:

  • Stáže v předních světových restauracích - účastníci mají možnost pracovat v michelinských restauracích jako Osteria Francescana v Itálii, Quintonil v Mexiku a Magdalena ve Švýcarsku.
  • Školení u dodavatelů a na farmách - což zahrnuje praktické zkušenosti s lovením a zpracováním divoké zvěře v Rakousku, výrobou čokolády v Belgii, zpracováním mléka ve Švýcarsku a pekařskými technikami.
  • Networking - v programu se setkávají s účastníky se stejným nadšením pro obor a také s odborníky, kteří je zaškolují. Tyto kontakty se vždy hodí!
  • Osobní rozvoj - vzdělávací program je navržen tak, aby pomohl kuchařům rozvíjet jejich potenciál, dovednosti, kreativitu a schopnosti vedení.

Ricardo de Lima Chef

Praktické zkušenosti ze světa

Líbí se mi, že program nabízí možnost si prakticky vyzkoušet nový obor v gastronomii a svého studenta posílá do různých krajin za zkušeností. Každý, kdo se do programu dostane, má na půl roku vcelku pilno a bude dost cestovat na náklady programu. Přijatý student dostane jasný rozpis s časovými úseky, kde se bude nejbližší měsíce nacházet a jaké praxi se bude věnovat. Čeká ho:

  • teoretické zaškolení
  • 3x měsíční stáž v jedné ze spolupracujících michelinských restaurací (Osteria Francescana v Itálii, Magdalena ve Švýcarsku, Quintonil v Mexiku),
  • pekařina ve Švýcarsku
  • řeznictví ve Švýcarsku
  • výroba čokoláky v Belgii
  • farma a zpracování mléka ve Švýcarsku
  • lovení a zpracování divoké zvěře (myslivectví) v Rakousku
  • výroba olejů ve Švýcarsku
  • závěrečné zkoušky

Program je sponzorován a každému účastníkovi je hrazena doprava, ubytování na místě stáže a kapesné. Přihlášení do programu je tedy dost konkurenční a vyžaduje, aby uchazeči měli silné profesní zázemí, vášeň pro gastronomii a dobrou angličtinu.

Zájemci musí vyplnit online přihlášku na oficiálních stránkách programu a předložit životopis spolu s motivačním dopisem. Výběrové řízení zahrnuje také pohovor, kde komise hodnotí kvalifikaci a potenciál kandidáta. Rozhodně je tam přetlak a není lehké se do programu dostat!

 

více o programu uccelin

Pracovní stáže kuchařů

Potkejte se s Ricardem

MasterClass lekce

Zajímá vás kuchařský vzdělávací program Uccelin nebo se chcete dozvědět více ze světa michelinských restaurací? Potkejte se osobně s Ricardem na jeho MasterClass lekcích, kde se vše, co vás zajímá, dozvíte.

MasterClass je setkání gastro nadšenců, při kterém se aktivně debatuje a lektor, v tomto případě Ricardo, předvede kuchařskou techniku, kterou si všichni účastníci mohou sami vyzkoušet. Společně si připravíte něco dobrého během aktivního rozhovoru o světě gastronomie.

Ricardovy lekce budou probíhat v angličtině a ráda pomůžu s překladem, kdyby byl zapotřebí. Budu tam s vámi také.

MasterClass lekce mám raději než kurzy vaření, protože je zde více prostoru na pokec z oboru. Nenechte si to ujít!

MasterClass lekce budou probíhat v Makro Akademii v pražských Stodůlkách v těchto termínech:

  • 29.08.2024, od 16:30 do 21:30 h, zaměření na drůbež, rezervace TADY
  • 25.09.2024, od 16:30 do 21:30 h, zaměření na zeleninu, rezervace TADY

Doporučuji si rezervovat své místo včas. Vidíme se tam :)

 

rezervace místa na masterclass

Ricardo de Lima Chef

Kurzy vaření

Během pár týdnů, po které bude Ricardo v Praze, je tu možnost si s ním zavařit na jeho originálních kurzech vaření. I když je Ricardo původem z Brazílie, celé své dětství vyrůstal v Itálii, a tak je odborníkem na italskou kuchyni.

Na jeho kurzech zaměřených na Itálii si připravíte tři chody, které si společně vychutnáte u jednoho velkého stolu v akademii Grosseto. Nebude chybět sklenka dobrého vína, nealkoholické nápoje, káva ani sranda.

Kurz je vedený v anglickém jazyce a budu tam také, abych pomohla s překladem, kdyby byl zapotřebí.

Kurzy vaření s Ricardem budou probíhat v Kulinářské akademii Grosseto v Průhonicích, v těchto termínech:

  • 23.08.2024, od 16:30 do 21:00 h, italské menu, rezervace TADY
  • 25.09.2024, od 16:30 do 21:00 h, vegetariánské menu, rezervace TADY

I toto místo doporučuji si rezervovat včas. Vidíme se i tady, budu tam s vámi :)

 

chci na kurz vaření

Degustační večeře

POP UP

3 degustační večeře

S Ricardem jsem se domluvila na společném pop-up, tedy pronájmu místa, které si přetvoříme na pár dnů na vlastní restauraci. Zveme vás na osmichodové degustační menu, ve kterém se projeví naše gastronomická cesta s francouzskými základy a skloubí se v něm chutě od Brazílie, přes Itálii až po Českou republiku a Slovensko. Samozřejmostí je nápojové párování zejména s kvalitními italskými víny.

Pojďte si s námi užít večer plný jídla a dobré nálady.

Náš pop-up bude probíhat ve dnech 4. - 6. září v prostorách Kulinářské akademie Grosseto v Průhonicích. Vše důležité se dozvíte přímo na jejich stránkách, kde je také formulář pro rezervaci místa.

Každý chod vám osobně představíme a součástí zážitku bude i možnost nahlédnout do kuchyně na přípravu pokrmů během večeře. Rádi s vámi po večeři posedíme a odpovíme na vše, co vás bude ze světa gastronomie zajímat.

 

CHCI na vaší degustaci

Degustační večeře

Jak probíhá degustační večeře

"A najím se z toho vůbec?" Jedna z nejčastějších otázek a ráda vám vše vysvětlím.

Večeře se skládá z více chodů, mezi kterými budou i tzv. Amuse Bouche, tedy jednohubky, které se nepočítají do celkového počtu podávaných jídel. Menu jsme s Ricardem poskládali tak, aby bylo jeho množství odpovídající a naši hosté se nepřejedli už v úvodu večeře a odcházeli najezení.

Degustační večeře

Návaznost jednotlivých pokrmů má stupňující efekt: lehké pokrmy na začátek, výdatnější hlavní jídlo večeře, něco na zjemnění a "zresetování" chutí, tzv. příprava na dezert a sladké chody na závěr. Vše je provázáno s víny, která se hodí k použitým surovinám a typům jídel.

Degustační večeře

V prostorách akademie Grosseto se nachází místnost s velkým dřevěným stolem, kolem kterého sedí všichni hosté. Mají tak šanci se seznámit, povídat si o jídle i životě. Každý chod vám s Ricardem osobně představíme jak v češtině, tak v angličtině a nebude chybět i příběh za sklenkou vína od sommeliéra. Možná bych vás připravila i na mou mámu, která dělá, jak se v zahraničí v restauracích říká, "entertainment manager" a umí vnést tu správnou atmosféru celému večeru.

Ricardo de Lima Chef

Není to moje první degustace a mám jich za sebou několik. S obrovským respektem ke každé, všechny dopadly skvěle a hosté si chválili jak jídlo, tak atmosféru.

Na moje předchozí zkušenosti s degustačními menu se můžete podívat tady a udělat si před svou rezervací místa jasný obrázek:

    O každé akci jsem psala přes svůj profil Made by Kristína na sociálních sítích. Stačí si rozkliknout tučně zvýrazněné nápisy v odrážkách a vše najdete i v časové ose v sekci O MNĚ.

    Nenechte si ujít degustační večeři a rezervujte si svá místa.

     

    CHCI SI REZERVOVAT MÍSTO

    Ricardo de Lima Chef

    Ricardo bude v Praze z důvodu, že jsme oba přijali pracovní nabídku na otevření zcela nové restaurace, tedy rovnou dvou restaurací, a v říjnu odlétáme do Asie. Nejdříve do Japonska a pak na Filipíny. Mám tak parťáka, kdyby cokoliv, přece jenom je to 10 tisíc kilometrů od domova. Držte mi palce. Nová pracovní výzva je přede mnou!

    Proto možnost se osobně potkat s vámi je jenom na degustacích nebo kurzech, které organizuji společně s Ricardem. Budu se na vás moc těšit.

    Pracovní stáže v zahraničí

     

    Kdyby vám v tomto článku cokoliv chybělo, ráda informace doplním. Dejte mi prosím vědět. Moc děkuji :)

     

    Jdu TI NAPSAT

    Zpět do obchodu