Bez černý - tipy a recepty

Bez černý

Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají všechny její části - kořen, listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků - působí na rýmu, ledviny, pocení a taky nervy.

Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí, roste volně v přírodě a proto není problém si jej nasbírat a doma zpracovat. Květe na přelome měsíců květen a červen, kdy se sbírají jeho květenství a ty:

  • usušit a suché uchovat v plátěném pytlíku nebo tašce. Čaj ze sušených bezových květů pomáhá při nachlazení,
  • naložit minimálně na 48 hodin do převařené vody a pak z nálevu udělat domácí sirup (šťávu) na letní limonádu,
  • naložit na jeden den do jablečného džusu s citrony a připravit si svěží bezovou marmeládu,
  • naložit na měsíc do bílého vinného octa a získat skvělý bezinkový ocet na dochucení salátu nebo jako obklad na namožené svaly.

Bez černý

Na sběr bezových květů

  • si sebou vemte proutěný košík nebo prodyšnou bavlněnou tašku. V žádném případě nesbírejte květy do igelitky, ve které se vám udusí a zapaří. Třeba se vám bude hodit látková taška z mojí kuchařky #UPGRADE,
  • bezové květy se sbírají za slunného a suchého počasí, tedy ne po dešti. Ten z květů smyje pyl, který je nositelem jejich aroma a chuti. Vlastně byste ze stejného důvodu květy bezu neměly ani doma oplachovat. I když já sama je velice krátce v kuchyňském dřezu osprchuji,
  • podle rad babiček, by se tyto květy měly sbírat ráno po slunovratu, kdy jsou nejrozvinutější a květ nejúčinnější. Já jsem ráda, že vůbec vyhrabu z postele a vyrazím do přírody a tak nedokážu posoudit tuto radu,
  • květy se trhají nebo z keře stříhají i se stopkou a nejlépe jenom ty, které plně rozkvetly. Ty nezralé nebo ty, ze kterých už opadávají kvítky, nesbírejte - nemají pyl, tedy aroma,
  • pozor si dávejte na květy napadené mšicemi, ty nechcete,
  • keře černého bezu rostou téměř všude, ale zajděte dál od silnice, železnice nebo pole, které se často chemicky udržuje,
  • sběr bezu (květů i plodů) si naplánujte tak, aby vám zůstal čas i na další jejich zpracování doma. Čerstvě odtržené květy i plody obsahují nejvíce aroma, které chcete přenést do sirupu, marmelády, octu a tak jejich zpracování neodkládejte do dalšího dne. A mějte připraveny i "komponenty" na naložení - potřebovat budete určitě dostatek citronů a v případě marmelády jablečný džus,
  • květy i plody bezu černého se naloží nebo suší vždy několik dnů, takže na shánění dostatečného počtu skleniček na marmeládu a láhví na sirup máte ještě dostatek času. Ale znáte to .... 

Bez černý

Tipy na pomůcky

Prozkoumejte moji kolekci #UPGRADE, ve které mimo kuchařky se stejným názvem najdete praktické pomůcky do kuchyně i do života.

Na sběr bezových květů a plodů doporučuji vzít látkovou bavlněnou tašku, která je prodyšná a úroda se v ní během procházky neudusí.

Lněný a tedy prodyšný pytlík je ideální pro skladování sušených bylin a květů, vhodných na čaje a nálevy. 

Sehnat látku na cezení z potravinářského mušelínového materiálu je oříšek a tak jsem je nechala ušít nejenom pro sebe, ale i pro vás. Využijete jí při cezení bezového nálevu.

 

Jdu nakupovat

Bezové recepty

Bezové recepty

Receptů na zpracování květů nebo plodů bezu černého je mnoho a já mám pro vás ty, které si už léta děláme u nás doma. 

Bez černý

Aroma a chuť z květů se získává jejich delším louhováním.

Bezový sirup

SIRUP

Bezovou šťávu na domácí limonádu oceníte zejména v létě. Nejlépe chutná s perlivou vodou, lístkami čerstvé máty a kostkou ledu. Její příprava je tak jednoduchá!

Květy bezu necháte louhovat minimálně den ve vychlazené, předem převařené vodě spolu se šťávou z citronu a citronovými kroužky. Další postup v receptu.

 

Jdu na recept

Bezová marmeláda

MARMELÁDA

Čerstvě nasbírané květy černého bezu se nůžkami nastříhají do velkého hrnce a zalijí se kvalitním jablečných džusem, nejlépe v BIO kvalitě tak, aby byly všechny květy pod hladinou. Pak už stačí jenom přidat na kolečka nakrájený citron a nechat louhovat minimálně 24, nejlépe 48 hodin. A co dál?

 

Jdu na recept

Bezový ocet

#BEZOVÝ OCET

Řezy z piškotového těsta, jablek dušených s bezovými květy a tvarohovou vrstvou vás příjemně překvapí svou neobvyklou lehce nakyslou, ale přitom sladkou chutí. Bezová chuť i vůně je zachována ve střední, šťavnaté jablečné vrstvě a koláč působí jemně, lehce a je extrémně jedlý.

 

Jdu na recept

Bezový koláč

#JABLEČNO-BEZOVÉ ŘEZY

Řezy z piškotového těsta, jablek dušených s bezovými květy a tvarohovou vrstvou vás příjemně překvapí svou neobvyklou lehce nakyslou, ale přitom sladkou chutí. Bezová chuť i vůně je zachována ve střední, šťavnaté jablečné vrstvě a koláč působí jemně, lehce a je extrémně jedlý.

 

Jdu na recept

Bezové recepty

Bezové plody

Nezapomeňte se vrátit ke keřům bezu černého i v období dozrávání jeho plodů. Nebojte se, malé tmavé bobulky černého bezu, čili bezinky, nejsou jedovaté, ale když je sníte za syrova, mají projímavý účinek. Sbírají se jenom ty úplně černé a stejně jako u květů, si je můžete:

  • usušit na čaj
  • uvařit sirup (šťávu)
  • zavařit jako kompot nebo marmeládu
  • vyrobit si domácí bezinkové víno

BRINING

Dejte mi prosím vědět, jak se vám tento článek líbil a co vám v něm chybělo. Ráda jej doplním o vaše tipy a zkušenosti. Moc děkuji :)

 

CHCI TI NAPSAT

Zpět do obchodu