#Jahodovo-tvarohová bublanina

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Jahodovo-tvarohová bublanina | Kristína Nemčková
Sladké

bublanina7

#Jahodovo-tvarohová bublanina

 

10 - 12 45 min 2

Kdybyste měli vybrat jeden typicky letní dezert, co by to bylo? Možná byste stejně jako já zvolili JAHODOVO-TVAROHOVOU BUBLANINU. Léto, teplo a ta spousta čerstvého ovoce kolem přímo láká k pečení. Ukážu vám, jak ji dělám já. Takovou pomyslnou třešničkou na dortu (tedy na bublanině) jsou totiž opečené mandličky.

Jdu na to

Suroviny

Na bublaninu

  • 4 vajíčka
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky (lze nahradit polohrubou moukou)
  • 1 kypřící prášek
  • čerstvé ovoce (jahody, rybíz, třešně)
  • 100 g tvarohu
  • vanilkový lusk

Na přilepšení

  • mandlové lupínky nebo kousky oříšků
  • čokoládové kousky (jenom někdy je tam přihodím)

Na servis

  • moučkový cukr

Postup

Připravím si 3 mísy. Do první oddělím 4 žloutky, do druhé dám 2 bílky a do třetí taky 2 bílky. Směs žloutků v první míse vyšlehám metličkou spolu s práškovým a vanilkovým cukrem. Přidám jogurt, olej, mléko a vše promíchám. 2 bílky vyšlehám do tuhého sněhu a pomocí cukrářské stěrky zapracuji jemně do žloutkové směsi.

Hladkou a mandlovou mouku promíchám spolu s kypřícím práškem a přimíchám do žloutkové pěny. Vše na jemném stupni šlehače vyšlehám.

Připravím si menší hluboký plech (rozměr přibližně 30 x 25 cm), vymažu ho máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto.

Připravím si malou misku s hrubou nebo mandlovou moukou a omyté ovoce (nejlépe vypeckované), které obalím v mouce z té strany, kterou jej položím na těsto. Tento trik mě naučila babička a díky němu ovoce nepropadne na dno plechu a zůstane hezky vidět.

Ze zbylých 2 bílků, které jsem si na začátku odložila do třetí misky stranou, vyšlehám sníh, přidám zrnka pravé vanilky z lusku (nebo přidám vanilkový cukr) a tvaroh. Dochutím cukrem a směs navrstvím lžící na těsto mezi ovoce. Na závěr zasypu mandlovými lupínky nebo kouskami jiných oříšků a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na maximálně 30 minut.

Jestli je koláč upečený zjistím špejlí - ke konci pečení (po 25 minutách pečení) zapíchnu špejli do koláče a když se těsto nepřichytí a nelepí, je hotovo.

Co by se vám mohlo hodit?

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 6.6.2022
Výborný a chutný recept
5
Avatar autora | 29.5.2022
Neskutočne dobrá a ľahká bublanina. Recept mám od teba už pár rokov a robím ho vždy, keď máme čerstvé jahody :) Si veľmi šikovná Kristínka.
Zpět do obchodu