Ingredience

Sezóna chřestu je tady!

Chřest (asparagus) je vytrvalá zelenina, které sklizeň je velice krátká. Začíná přibližně v polovině dubna a končí v červnu. Podle tradice by se měl poslední chřest sklízet 24. června, na svátek sv. Jana. Chřest tak předává štafetu třešním. A jak říkají staří farmáři, červené třešně znamenají smrt chřestu. Ale nebojte se, chřest neumírá, jen si vybírá svůj čas odpočinku, aby mu na jaře vyrašily zase nové pazochy - stonky, protože jedna rostlina ...

Jak využít tonka fazoli?

Ve svých receptech někdy uvádím mezi surovinami "tonka fazoli" a je pravdou, že se poměrně často ptáte, čím tuto, pro vás neznámou, plodinu nahradit. Svou specifickou vůní a chutí tonka fazole připomíná kombinaci mandlí, vanilky, nugátu, karamelu a marcipánu. Dodává dezertu, krému, omáčce, pudinku, čokoládě, zmrzlině, koktejlu nebo vaječnému likéru skvělé aroma, které se těžko popisuje. Nahradit tonku lze vanilkou nebo z receptu zcela vynechat, ...

Výjimečnost Kampotského pepře

KAMBODŽA Koncem roku 2022 jsem měla možnost vařit a prezentovat jídla inspirovaná českou a slovenskou kuchyní v Singapuru. Když už jsem byla na této straně zeměkoule, připadalo mi škoda neprocestovat Asii. Na tuto cestu jsem si vyhradila celé dva měsíce, a její start začal tedy v Singapuru. Mimo Thajska, Vietnamu a Bali jsem se vypravila i do Kambodže, přesněji do Kampotu. Kampotský pepř a solné pyramídy nebo vločky z této oblasti používám čast...

Bez černý - tipy a recepty

Bez černý, lidově bezinka, je snad naše nejstarší léčivá bylina, ze které se využívají všechny její části - kořen, listy, květy i plody. Má celé spektrum léčivých účinků - působí na rýmu, ledviny, pocení a taky nervy. Bezový keř najdete opravdu všude ve svém okolí, roste volně v přírodě a proto není problém si jej nasbírat a doma zpracovat. Květe na přelome měsíců květen a červen, kdy se sbírají jeho květenství a ty: usušit a suché uchovat v...

4 položek celkem
Zpět do obchodu